Resolució
Q-05632/2010 Disconformitat amb una sanció de trànsit imposada per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 22/11/2010
Data de l'últim moviment 11/10/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada es queixa d'una sanció que li ha imposat l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú per no obeir les ordres dels agents de l'autoritat en servei de regulació de trànsit. 

El promotor, a banda de la seva disconformitat amb el fet denunciat, posa de manifest la contradicció existent entre el fet denunciat i el motiu pel qual s'ha fet constar que no se li va lliurar la butlleta en mà: "Estar absent el conductor del vehicle". 

L'informe de ratificació de l'agent denunciant fa una exposició dels fets i assenyala que es va comunicar verbalment al reclamant que quedava denunciat, però en cap cas no fa referència al motiu de no lliurament en mà. 

D'altra banda, el promotor exposa que en data 11 d'agost de 2010 va presentar un recurs de reposició contra la resolució sancionadora, del qual no ha rebut resposta.

Contingut

El Síndic considera que contradicció que esmenta el promotor de la queixa és un error formal no invalidant del procediment, atès que un cop rebuda aquesta notificació de requeriment d'identificació del conductor, i, posteriorment, la notificació de la denúncia, el promotor hi va presentar al·legacions, les quals van ser desestimades per la resolució sancionadora de data 22 de juny de 2010. Per tant, el promotor va poder defensar els seus drets, sense que aquest error li hagi causat en cap moment indefensió. 

Així mateix, contra la resolució esmentada, el promotor va interposar recurs de reposició en data 11 d'agost de 2010, el qual no va ser contestat dins del termini establert per la normativa.

Sobre aquesta qüestió, l'informe de Ajuntament de Vilanova i la Geltrú afirma que aquest recurs s'ha d'entendre desestimat per silenci administratiu, motiu pel qual entén que el promotor podia interposar recurs contenciós administratiu dins del termini de sis mesos a comptar des de l'endemà del dia en què aquest recurs de reposició es va entendre desestimat.

En resposta a aquesta afirmació, el Síndic ha recordat al consistori que d'acord amb l'article 42 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, l'Administració està obligada a dictar resolució expressa en tots els procediments i a notificar-la sigui quina sigui la seva forma d'iniciació. Així mateix, la resolució expressa posterior al venciment del termini, l'adopta l'Administració, sense cap vinculació al sentit del silenci. Per aquest motiu, el Síndic ha posat de manifest a l'Ajuntament que cal que doni resposta al recurs de reposició que va interposar la persona interessada. 

Al marge d'aquestes consideracions, el Síndic entén que la qüestió que planteja el promotor en el seu escrit de queixa té el seu origen en la prova dels fets, la qual el Síndic no pot valorar. Així, el promotor no ha pogut aportar prova en contrari contundent, llevat del seu relat dels fets, que pugui desvirtuar la presumpció de veracitat de què gaudeixen les denúncies efectuades pels agents de l'autoritat, tal com estableix l'article 75 del Text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat viària.  

Per aquest motiu, atès que el Síndic no aprecia irregularitat en la tramitació de l'expedient sancionador portada a terme per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, finalitza les seves actuacions en aquest expedient.

Tramitació

Data Administració Tràmit

05/01/2011 Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Sol·licitud d'informació a l'Administració
30/03/2011 Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
04/05/2011 Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/10/2011 Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Resolució