Resolució
Q-05649/2013 Disconformitat amb la tramitació de diversos expedients sancionadors de trànsit

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 17/07/2013
Data de l'últim moviment 27/06/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Interior Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la tramitació de diversos expedients sancionadors de trànsit, dels quals afirma que no ha tingut coneixement fins que es trobaven ja en via executiva.

Aporta còpia de la notificació dels acords d'incoació de tres procediments, i exposa que la notificació corresponent al darrer expedient va arribar al seu domicili actual i que les altres dues ho van fer al seu domicili anterior, però les va rebre totes i va optar pel pagament bonificat de les sancions.

La seva queixa, però, es refereix a altres expedients iniciats poc abans o després d'incoar-se els tres anteriors, però dels quals no va tenir coneixement fins que es trobaven en via executiva perquè les notificacions prèvies es van fer en un antic domicili de Barcelona.

La promotora informa que resideix i està empadronada a Terrassa des de l'any 2010. Malgrat reconèixer que no va comunicar formalment el canvi de domicili al registre de la Direcció General de Trànsit (en endavant DGT) fins al juliol de 2012, considera que si es va trobar l'adreça a la qual practicar amb èxit les notificacions relatives a tres expedients, s'haurien d'haver practicat a la mateixa adreça les notificacions corresponents als altres expedients abans de recórrer a la publicació edictal.

Contingut

El Síndic recorda que reiterada jurisprudència atorga a la publicació edictal la qualificació de remei últim de caràcter excepcional un cop esgotats els intents de l'Administració d'efectuar la notificació dels procediments sancionadors 

D'altra banda, de la informació de què es disposa es desprèn que en un dels expedients, la notificació de l'acord d'incoació es va lliurar a una persona que es va identificar amb el DNI, i va manifestar ser un llogater; i en un altre expedient, la receptora de la notificació de l'acord d'incoació del procediment sancionador es va identificar amb DNI i va dir que era amiga del llogater.

Si bé la notificació es va dur a terme en l'adreça que constava al Registre de Vehicles com a domicili de la persona interessada, la identificació de les persones que van rebre les notificacions i que consta a l'avís de recepció posa clarament de manifest que no hi ha cap vinculació que permeti presumir la recepció fefaent per part de la persona interessada dels document que se'ls va lliurar. 
 
En conseqüència, el Síndic demana al Departament d'Interior que doni les ordres oportunes per tal que s'anul·lin les resolucions administratives sancionadores corresponents als expedients a què feia referència la persona interessada i que, si escau, s'ordeni la devolució dels ingressos indegudament percebuts pel Servei Català de Trànsit.

Tramitació

Data Administració Tràmit

11/10/2013 Servei Català de Trànsit SCT Sol·licitud d'informació a l'Administració
27/11/2013 Departament d'Interior Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
29/01/2014 Servei Català de Trànsit SCT Sol·licitud d'informació a l'Administració
05/03/2014 Departament d'Interior Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/05/2014 Departament d'Interior Resolució pendent d'acceptació
25/06/2014 Departament d'Interior Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
27/06/2014 Departament d'Interior Resposta a la resolució pendent d'acceptació