Resolució
Q-05664/2014 Disconformitat amb l'escola assignada a una família, molt allunyada del seu domicili

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 18/07/2014
Data de l'últim moviment 18/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Contingut

La persona interessada es queixa que els seus fills no han pogut entrar en cap de les escoles sol·licitades i els han assignat d'ofici una escola situada a tres quilòmetres del domicili familiar. 

Després d'estudiar amb deteniment el cas, des d'un punt de vista formal el Síndic no aprecia que s'hagi produït cap actuació irregular per part del Departament d'Ensenyament, atès que l'Administració educativa ha seguit les previsions recollides en el Decret 75/2007, de 27 de març, pel qual s'estableix el procediment d'admissió de l'alumnat als centres en els ensenyaments sufragats amb fons públics i en la normativa que el desplega. 

Segons la informació aportada pel Departament d'Ensenyament, les escoles sol·licitades tenien cobertes totes les places i, davant d'aquesta situació, l'Administració va complir amb l'obligació de garantir plaça a qualsevol dels altres centres amb vacants. Respectar les sol·licituds formulades pels progenitors és possible sempre que hi hagi places disponibles que ho permetin, que no és el cas objecte de queixa. Aquesta és la forma que se segueix per respectar la llibertat d'elecció d'escola: s'escull escola en la preinscripció i, si aquesta té més demanda que oferta, es dóna la possibilitat als progenitors d'escollir entre les escoles amb vacants.

L'ampliació de ràtios, que seria l'única via per ser inscrit a l'escola sol·licitada, només es fa en circumstàncies molt excepcionals. 

A criteri del Síndic, una programació de l'oferta adequada ha de garantir que, especialment en municipis com el Prat de Llobregat, amb una oferta prou gran de centres ben distribuïts pel territori, tot alumne pugui optar a una plaça de proximitat (encara que sigui a un centre no escollit en el procés de preinscripció). Així mateix, una planificació educativa adequada ha de promoure que les diferents àrees territorials de proximitat disposin d'una oferta de places que pugui absorbir el conjunt de la demanda escolar resident a la mateixa zona. 

Per norma, el Departament d'Ensenyament no està obligat a oferir una plaça de proximitat a l'alumnat. Disposar de plaça escolar de proximitat, però, és una condició desitjable. La definició d'àrees de proximitat per prioritzar les sol·licituds així ho constata. Si el criteri de proximitat es fa prevaldre en el procés d'admissió per prioritzar determinades sol·licituds d'altres, es pot entendre que l'Administració educativa hauria de poder proveir places de proximitat a les famílies que ho sol·licitessin, malgrat la dificultat que això representa per a la planificació de l'oferta i per a la gestió del procés d'admissió.  

Si bé és cert que la preinscripció de la família contenia un centre ubicat fora de la zona, també ho és que una assignació d'ofici a un centre ubicat a tres quilòmetres de distància del domicili familiar sense possibilitats posteriorment de modificar aquesta assignació a un centre més proper, encara que no sigui a un centre sol·licitat per la família, pot representar una anomalia en la gestió de l'admissió d'alumnat.

En aquest sentit, el Síndic demana que, si la família ho considera encara oportú, el Departament d'Ensenyament faciliti en el proper procés d'admissió, a través dels instruments de planificació educativa de què disposa, l'accés dels alumnes esmentats a una plaça escolar a un centre més proper, encara que aquest centre no estigui entre els centres sol·licitats.

Tramitació

Data Administració Tràmit

18/08/2014 Serveis Territorials d'Ensenyament al Baix Llobregat Sol·licitud d'informació a l'Administració
03/10/2014 Serveis Territorials d'Ensenyament al Baix Llobregat Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/02/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/02/2015 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
27/03/2015 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
26/10/2015 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
14/12/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
17/12/2015 Departament d'Ensenyament No irregularitat
17/12/2015 Serveis Territorials d'Ensenyament al Baix Llobregat No irregularitat
18/12/2015 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat