Resolució
Q-05673/2012 Disconformitat amb l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes per la manca d'informació relativa al preu públic de l'escola bressol del nucli de Les Roquetes per al curs 2012/2013

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 17/08/2012
Data de l'últim moviment 30/11/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Sant Pere de Ribes Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada manifesta la seva disconformitat amb la manca d'informació relativa al preu públic de l'escola bressol del nucli de Les Roquetes per al curs 2012/2013.

Exposa que, durant una reunió informativa, el mes de juliol es va informar les famílies que el preu de la quota de l'escola bressol s'incrementaria en 90 euros i que es convocaria un concurs per gestionar-la. Afegeix que posteriorment les famílies van rebre una comunicació segons la qual s'establiria la quota en funció dels ingressos familiars.

La persona interessada es queixa perquè al mes d'agost les famílies encara no tenen coneixement de l'import de la quota que hauran de satisfer, tot i que a principis de setembre s'ha de pagar la matrícula i la primera mensualitat, ni saben qui gestionarà l'escola i es farà càrrec dels infants.

Contingut

En primer lloc, en relació amb l'increment de les quotes de la llar d'infants, el Síndic ha informat la persona interessada que el marc normatiu vigent no estableix la gratuïtat dels ensenyaments d'educació infantil de primer cicle, i tampoc no preveu un preu màxim per a les escoles bressol municipals. Així, el Text refós de la Llei d'hisendes locals (aprovat per Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març) estableix que l'import dels preus públics ha de cobrir com a mínim el cost del servei prestat o de l'activitat realitzada.

Cal tenir en compte, a més, que no es tracta d'un increment de quotes lineal, sinó que s'aplica en funció dels ingressos del nucli familiar, la qual cosa afavoreix l'accés a les escoles bressol en termes de més equitat. Des d'aquesta perspectiva, i tenint en compte la reducció de l'aportació del Departament d'Ensenyament, l'increment de quotes aprovat per l'Ajuntament no té caràcter irregular.

En segon lloc, en relació amb la informació facilitada a les famílies, el Síndic recorda que la informació constitueix un element clau per garantir la participació de les famílies en el procés educatiu. En aquest sentit, la Llei d'educació reconeix a les famílies el dret a obtenir informació, entre altres, sobre el projecte educatiu, les normes d'organització i funcionament i les aportacions econòmiques que han de dur a terme. Així mateix, el Decret 75/2007, pel qual es regula el procés d'admissió en els ensenyaments sufragats amb fons públics, estableix que a l'inici del procés de preinscripció els centres han d'informar del seu projecte educatiu.

Segons aquest marc normatiu, en el moment de formalitzar la preinscripció a les escoles bressol, o de confirmar la matrícula, les famílies haurien d'haver estat informades tant de les quotes que havien de satisfer com del projecte educatiu i el funcionament de l'escola bressol.

En aquest cas el Síndic entén que es va produir una situació excepcional, la reducció de l'aportació del Departament d'Ensenyament i el fet que aquesta es va concretar en un moment en què el procés de preinscripció ja estava iniciat. Tot i això, el Síndic també considera que els elements relatius a la renovació de la gestió de l'escola bressol eren previsibles, en tant que els contractes per a la gestió indirecta de les llars d'infants estan establerts amb una durada determinada. 

Per aquest motiu, el Síndic recorda a l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes el dret de les famílies a tenir informació sobre el projecte educatiu i les normes d'organització i funcionament dels centres, en aquest cas les llars d'infants, i el deure correlatiu de l'administració responsable, en el cas de centres públics, de facilitar aquesta informació.

Des d'aquesta perspectiva, el Síndic considera que, de cara a futures renovacions del contracte de gestió de les llars d'infants, s'hauria d'adoptar mesures per assegurar que l'entitat gestora i el projecte d'escola bressol a qui resulti atribuïda la gestió puguin ser coneguts per les famílies amb temps suficient i en tot cas durant el procés de preinscripció.

Amb aquesta actuació, el Síndic dóna per finalitzada la seva intervenció en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

24/08/2012 Ajuntament de Sant Pere de Ribes Sol·licitud d'informació a l'Administració
07/09/2012 Ajuntament de Sant Pere de Ribes Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/11/2012 Ajuntament de Sant Pere de Ribes Resolució
30/11/2012 Ajuntament de Sant Pere de Ribes Seguiment finalitzat

Expedients Relacionats

Q-05759/2012