Resolució
Q-05673/2014 Queixa relativa a la necessitat d'assignar un recurs residencial adequat per a una persona amb discapacitat i trastorn de salut mental amb altres patologies associades

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Persones amb discapacitat
Data d'inici 18/07/2014
Data de l'últim moviment 23/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució
Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Contingut

Una fundació que té atorgada la tutela per mandat judicial d'una persona amb discapacitat ha denunciat al Síndic que aquesta persona, que té diagnosticat un trastorn esquizofrènic, retard mental lleu, cromosomopatia amb gegantisme, diabetis i epilèpsia, ha estat expulsat del centre on residia i que l'Administració no li ha ofert cap altre tipus de servei residencial, la qual cosa suposa una vulneració dels seu drets en la mesura que es tracta d'una persona amb un grau de discapacitat vinculat a malaltia mental que no està en condicions de governar-se autònomament.

Un cop estudiat aquest assumpte, el Síndic de Greuges de Catalunya:

- Recorda al Departament de Salut i al Departament de Benestar Social i Família la necessitat d'implementar recursos suficients per atendre, en el menor temps possible, situacions urgents especialment complexes, com la que es palesa en aquest cas.

- Reitera al Departament de Salut i al Departament de Benestar Social i Família el suggeriment fet en altres ocasions en el sentit que cal establir protocols d'actuació que garanteixin que els ciutadans que ho necessiten puguin gaudir d'un recurs (residencial, sanitari, etc.) adient per a l'atenció i el tractament de la seva condició i amb atenció de la seva patologia, i que cal proposar solucions alternatives quan no hi hagi places lliures a cap dels serveis residencials adients, per als casos especialment complexos en què no solament està afectada la integritat física i emocional de la persona dependent sinó també del seu entorn.

- Suggereix al Departament de Salut i al Departament de Benestar Social i Família que, en el marc de les actuacions de coordinació interdepartamental que han posat en marxa, adoptin les mesures que considerin oportunes per resoldre convenientment la demanda del recurs residencial amb tractament que requereix la persona interessada, de manera que s'aconsegueixi el seu ingrés en un centre adequat amb la major brevetat possible.

- Insta el Departament de Benestar Social i Família perquè, si encara no ho ha fet, doni una resposta raonada a les al·legacions presentades per l'entitat tutelar promotora de la queixa envers la decisió de retirar a la persona interessada el servei residencial que tenia concedit.

- Suggereix a l'Ajuntament de Barcelona que, per mitjà de la coordinació exercida per la Direcció de Serveis de Família i Serveis Socials de l'Àrea de Drets Socials, mantingui els esforços duts a terme per donar resposta a aquest cas i per garantir l'atenció i el seguiment de les necessitats de la persona interessada, impulsant un treball conjunt amb les administracions que, fins ara, han treballat coordinadament en aquest assumpte i que han participat en les reunions de coordinació.

Posteriorment, la Secretaria d'Inclusió Social i de Promoció de l'Autonomia Personal del Departament de Benestar Social i Família ha assenyalat que, segons l'acord de comissió de casos complexos Salut/Benestar del mes d'octubre de 2015, es va ratificar la decisió de proposar l'ingrés de la persona interessada a la residencia Mas Sauró i, els Serveis Territorials del Departament a Barcelona, òrgan competent en matèria d'ingressos residencials, van fer la derivació del cas als professionals que gestionen el servei. Es va proposar l'ingrés per a l'última quinzena del mes de desembre amb l'acord previ del Departament de Salut que s'hauria de gestionar, abans d'aquest ingrés, un ingrés en servei sanitari adequat per estabilitzar-lo clínicament i que pogués accedir a la residència en les millors condicions possibles per tal d'aconseguir la seva integració i per no distorsionar la convivència de les persones que consten ingressades a Mas Sauró.
 
El Departament de Salut confirma que la persona interessada ha ingressat en plaça de patologia dual en una residència de Martorell el dia 4 de desembre de 2015. S'ha demanat ingrés en aquesta unitat per estudiar la seva addicció actual a tòxics i valorar si precisa tractament per consum.

La fundació promotora de la queixa, segons informa la Secretaria d'Inclusió Social, ha confirmat que s'ha fet efectiu l'ingrés involuntari en aquesta unitat, amb el suport del CSMA les Corts, ingrés que permetrà poder ingressar aquesta persona a la residència Mas Sauró el mes de gener de 2016. Les diferents unitats implicades n'estan assabentades per garantir les coordinacions necessàries i facilitar el trasllat posterior entre equipaments. 

En vista d'aquesta informació, el Síndic entén que les administracions de la Generalitat han acceptat el seu suggeriment i que s'estan duent a terme les actuacions necessàries per garantir un recurs adequat a la persona interessada.

Tramitació

Data Administració Tràmit

31/07/2014 Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
01/08/2014 Servei Català de la Salut SCS Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/09/2014 Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Barcelona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
05/03/2015 Servei Català de la Salut SCS Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/03/2015 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
14/04/2015 Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/04/2015 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
15/04/2015 Departament de Salut Resolució pendent d'acceptació
21/04/2015 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
02/06/2015 Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
05/10/2015 Àrea de Drets Socials Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
04/11/2015 Departament de Salut Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
12/11/2015 Ajuntament de Barcelona No irregularitat
12/11/2015 Àrea de Drets Socials No irregularitat
12/11/2015 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
12/11/2015 Departament de Salut Resolució pendent d'acceptació
11/12/2015 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
22/12/2015 Departament de Benestar Social i Família Irregularitat
22/12/2015 Departament de Salut Irregularitat
22/12/2015 Àrea de Drets Socials No irregularitat
23/12/2015 Departament de Benestar Social i Família Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
23/12/2015 Departament de Salut Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
23/12/2015 Ajuntament de Barcelona Seguiment finalitzat