Resolució
Q-05713/2014 Disconformitat amb un procediment d'adopció nacional i/o internacional com a família monoparental

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Adopcions
Data d'inici 21/07/2014
Data de l'últim moviment 15/12/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'actuació de l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (en endavant ICAA) en el procés d'adopció d'un infant nacional i/o internacional com a família monoparental.

Addueix que va presentar la sol·licitud per a una adopció nacional el març de 2009. Va obtenir la idoneïtat, i el 25 de febrer de 2013 es va fer una actualització de la seva idoneïtat per a l'adopció nacional. 

Tot i això, el promotor considera que es van produir certes irregularitats en el seu expedient i posava de manifest el presumpte tracte diferent que s'oferia a les famílies monoparentals i la manca d'informació sobre l'estat del seu expedient.

Contingut

En el marc de l'actuació d'ofici núm. 2346/2014 oberta a fi d'estudiar els moviments de la llista d'espera d'adopcions nacionals, s'ha deixat palès que el fet de ser declarat idoni per dur a terme una adopció no vol dir que s'hagi de produir una assignació, atès que això depèn de molts factors, i que aquesta informació es facilita en els cursos de formació i a les sessions informatives prèvies a la sol·licitud d'adopció.

Amb tot, si bé és cert que l'assignació d'un infant a una família s'ha de fer sempre en interès de l'infant i a partir de les seves necessitats, també ho és que davant de famílies amb igualtat de característiques d'idoneïtat s'hauria de seguir de manera rigorosa l'ordre cronològic de la llista d'espera.

Per això, el Síndic considera que des del moment en què les famílies tenen una resolució d'idoneïtat, l'ICAA hauria de fer un acompanyament específic que oferís una resposta oficial més concreta respecte de la temporització de l'expedient d'adopció d'aquelles famílies que ocupen un lloc cronològicament més antic, però que continuen esperant mentre es fan assignacions d'infants a d'altres famílies -que han presentat el seu oferiment per adoptar més tard- per considerar-les aquestes més adequades a les necessitats dels infants. 

En aquests casos, oferir una informació més concreta, respectant les dades de caràcter confidencial, minoraria l'angoixa que provoca la llarga espera en els processos d'adopció, tenint en compte que les assignacions s'han de fer sempre, en interès dels infants i d'acord amb les seves necessitats.

Tenint en compte la situació exposada i l'informe de resposta rebut, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que revisi la tramitació de l'oferiment d'adopció de la persona interessada i li doni informació concreta respecte la seva temporització, tenint en compte, d'una banda, el nombre de famílies que consten per davant de la persona interessada en la llista d'espera d'adopció pendents d'assignació d'un infant, amb la data de l'oferiment i el perfil d'infant acceptat en cadascun dels casos; i de l'altra, el nombre d'assignacions d'infants fetes a famílies que havien presentat l'oferiment d'adopció nacional després de la persona interessada (16 d'octubre de 2009), especificant el tipus de família, biparental (homoparental o heterosexual) o monoparental (home o dona).

Tramitació

Data Administració Tràmit

01/09/2014 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Sol·licitud d'informació a l'Administració
17/10/2014 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/10/2014 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
31/10/2014 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
15/12/2014 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació