Resolució
Q-05720/2012 Disconformitat amb la denegació d'un pis per emergència social de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Desnonaments
Data d'inici 21/08/2012
Data de l'últim moviment 08/02/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Territori i Sostenibilitat Actuació no irregular de l'administració

Plantejament

La promotora de la queixa exposa que està passant per una situació econòmica i familiar molt difícil, i que ha demanat poder ser beneficiària d'un pis per emergència social de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, atès que no li han renovat el contracte de lloguer i no disposa d'ingressos econòmics suficients per poder pagar un lloguer privat.

Contingut

De la informació de què es disposa, es desprèn el següent:

1. Queda acreditat que la persona interessada va signar un contracte de lloguer dins del programa de cessió de l'habitatge el maig de 2007, per un període de cinc anys, termini que finalitzava el mes de maig de 2012.

2. S'ha constatat que la persona interessada té un deute de vint-i-sis mensualitats del lloguer, motiu pel qual des de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya es va presentar una demanda de judici verbal per desnonar la persona interessada. 

3. La persona interessada va presentar, el dia 17 de maig de 2012, una sol·licitud d'entrada a la mesa de valoració per l'adjudicació d'habitatges en situació d'emergències econòmiques, socials i casos especials de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya. 

4. D'acord amb el contingut de l'informe social emès pels Serveis Socials de Montcada i Reixac en data 10 de maig de 2012, la persona interessada té uns ingressos mensuals nets de 700 euros, aproximadament. 

En aquest sentit, cal fer constar que el cost de la renda mensual en concepte de lloguer era de 420 euros, atès que els altres 200 euros els aportava l'Administració en concepte d'ajuts implícits. 

En aquest sentit, la persona interessada destinava, aproximadament, el 60% dels seus ingressos mensuals al pagament de les rendes de lloguer, circumstància que va esdevenir insostenible. 

5. La mesa de valoració per a l'adjudicació d'un habitatge per a situacions d'emergències econòmiques, socials i altres casos amb necessitats especials ha valorat negativament la sol·licitud de la persona interessada per incomplir els requisits d'admissió. 

El Reglament de la mesa de valoració per l'adjudicació d'habitatges per a situacions d'emergències econòmiques, socials i altres casos amb necessitats especials de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya defineix, en l'article 7.2, els requisits que de forma addicional han de complir els sol·licitants. 

L'apartat b) d'aquest precepte estableix el següent: ?els sol·licitants també han de complir algun dels següents requisits: que es vegin privats de l'habitatge on viuen per sentència judicial ferma. Se n'exclouen, però, les sentències següents:
b.1: Les dictades en processos de desnonament per manca de pagament de les rendes o quotes, llevat que es tracti de persones o unitats de convivència amb ingressos on la renda o quota no pagada superi el 35% dels ingressos mensuals nets. En aquest cas caldrà acreditar la concurrència d'un fet causant, clarament identificat, que justifiqui la impossibilitat de fer front al pagament del lloguer o hipoteca.?
 
Cal recordar que la persona interessada pagava en concepte de lloguer el 60% dels ingressos mensuals nets què disposava la unitat familiar.

Atesa aquesta informació, el Síndic suggereix al Departament de Territori i Sostenibilitat que la mesa de valoració per a l'adjudicació d'un habitatge per a situacions d'emergències econòmiques, socials i altres casos amb necessitats especials torni a valorar la sol·licitud presentada per la persona interessada i resolgui favorablement la seva petició, tenint en compte les seves circumstàncies personals, i que se li pugui facilitar l'accés a un habitatge amb un lloguer adequat a la seva capacitat econòmica.

Tramitació

Data Administració Tràmit

13/09/2012 Agència de l'Habitatge de Catalunya Sol·licitud d'informació a l'Administració
16/10/2012 Departament de Territori i Sostenibilitat Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/12/2012 Departament de Territori i Sostenibilitat Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/01/2013 Departament de Territori i Sostenibilitat Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
21/01/2013 Departament de Territori i Sostenibilitat Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
08/02/2013 Departament de Territori i Sostenibilitat No vulneració