Resolució
Q-05736/2011 Disconformitat amb l'actuació de l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció en relació amb un procés d'adopció a Mali com a família monoparental

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Adopcions
Data d'inici 19/09/2011
Data de l'últim moviment 19/11/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'actuació de l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció vers la manca de protocols escrits per tal de conèixer els criteris per determinar quan una persona està en llista d'espera com a família monoparental en un procés d'adopció a Mali.

Contingut

L'informe tramès per l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (en endavant ICAA) indica que es va produir un error involuntari en la informació tramesa pel que fa a la posició de la persona interessada en la llista d'espera. L'ICAA assenyala que es va informar la persona interessada d'aquest error per escrit, en data 5 d'octubre de 2011, i se li va demanar disculpes per les possibles molèsties que se li va ocasionar. També s'indica que la persona interessada va ser atesa presencialment a la seu de l'ICAA per tractar el motiu de la seva queixa.

L'informe també indica que la legislació maliana accepta l'adopció de famílies monoparentals sense descendència biològica, però que en l'actualitat és inviable per als homes i poc viable per a les dones. Amb tot, l'ICAA fa un gran esforç de treball i de coordinació amb l'organisme competent a Mali sobre l'adopció de famílies monoparentals, i és per això que es va decidir, igual que amb altres comunitats autònomes, establir un nombre limitat d'expedients en tramitació simultània.

En aquest sentit, per tal que les famílies puguin conèixer la realitat de l'adopció internacional al país d'origen de l'infant, i atès que en els requisits d'adopció al país sembla que queda explícit que es dóna prioritat de sortida als expedients d'adopció per part de parelles, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que la informació que s'ofereix als sol·licitants d'adopció concreti el nombre d'expedients d'adopció monoparental que des de l'ICAA es tramitaran anualment, per protocol públic i per entitat col·laboradora d'adopció internacional, a fi i efecte d'obtenir transparència, i que els sol·licitants d'adopció monoparental disposin d'aquesta informació.

També li suggereix que, atès que la llista d'espera d'adopcions no pot ser pública perquè conté dades confidencials, es valori la conveniència d'establir algun sistema d'informació a fi d'aconseguir més transparència en la gestió d'aquesta llista d'espera, per tal que les famílies sol·licitants puguin disposar de manera periòdica de dades oficials, objectives i concretes respecte dels moviments d'aquesta llista d'espera, el nombre d'assignacions, el nombre d'adopcions fetes, etc. 

Fetes aquestes consideracions, el Síndic dóna per acabada la seva intervenció en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

28/09/2011 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Sol·licitud d'informació a l'Administració
16/11/2011 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
14/03/2012 Departament de Benestar Social i Família Resolució
14/03/2012 Departament de Benestar Social i Família Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
19/11/2012 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat
19/11/2012 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Comunicació a Administració finalització del seguiment

Expedients Relacionats

Q-04365/2011