Resolució
Q-05739/2010 Disconformitat amb l'Ajuntament de Sentmenat per la instal·lació d'una depuradora al municipi.

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Gestió de residus
Data d'inici 25/11/2010
Data de l'últim moviment 20/09/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Sentmenat Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament de Territori i Sostenibilitat Actuació no irregular de l'administració

Plantejament

Les persones interessades exposen la seva disconformitat amb l'Ajuntament de Sentmenat pel fet que s'instal·li una depuradora d'aigües residuals a molt poca distància dels habitatges, menys de tres metres, la qual cosa estimen que els provocarà afectacions ambientals per sorolls i pudors.

Contingut

Arran de la informació aportada per l'Administració, el Síndic, des d'un punt de vista jurídic, no aprecia cap irregularitat en la cessió dels terrenys de domini públic municipal a l'Administració actuant (Consorci per a la Defensa del Riu Besòs, per delegació de l'Agència Catalana de l'Aigua), atès que es tracta d'una potestat en la qual el consistori pot decidir amb un cert marge de discrecionalitat. No obstant això, considera que aquesta discrecionalitat hauria de tenir alguna mena de límit, com el sentit comú de no ubicar una planta depuradora a tres metres d'un habitatge, ja que és evident que el lloc on es construeix no és idoni.

Així doncs, el Síndic posa de manifest el seu desacord amb la cessió d'aquests terrenys concrets per a la ubicació de la depuradora, atès que entén que s'hauria d'haver buscat un emplaçament més idoni o haver-se projectat la depuradora a una distància prudencial dels veïns més afectats, la qual no es respecta en absolut.

Considera, també, que si bé l'Ajuntament de Sentmenat té la responsabilitat que li pertoca en la cessió dels terrenys on ubicar la depuradora, l'Agència Catalana de l'Aigua i el Consorci per a la Defensa del Riu Besòs no haurien d'haver actuat com a mers receptors d'uns terrenys on construir una infraestructura, sinó que haurien d'haver adoptat la decisió amb sentit comú. 
La responsabilitat i els coneixements dels tècnics del personal d'ambdós organismes, a banda del sentit comú ja citats, haurien d'haver fet suggerir un canvi d'ubicació de la depuradora, i haurien d'haver exigit a l'Ajuntament que els cedís uns altres terrenys.

Tramitació

Data Administració Tràmit

04/01/2011 Ajuntament de Sentmenat Sol·licitud d'informació a l'Administració
25/01/2011 Ajuntament de Sentmenat Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/03/2011 Departament de Territori i Sostenibilitat Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
30/03/2011 Ajuntament de Sentmenat Resolució
03/05/2011 Departament de Territori i Sostenibilitat Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
20/09/2011 Departament de Territori i Sostenibilitat Resolució