Resolució
Q-05747/2010 Disconformitat amb l'actuació de la Policia Local de Corbera de Llobregat en relació amb un infant.

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Altres
Data d'inici 25/11/2010
Data de l'últim moviment 24/11/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Corbera de Llobregat Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya Es trasllada la queixa a altres institucions

Plantejament

El promotor de la queixa exposa que la nit del 31 d'octubre un grup de menors es tiraven ous els uns als altres, però un dels ous va impactar prop d'un vehicle que circulava pel centre del poble, i el conductor del vehicle va sortir cridant i increpant els infants, els quals van marxar corrents. 

El promotor Indica que el conductor del vehicle va perseguir els menors amb el cotxe fins a acorralar-ne un, al qual va agafar amb violència, li va cridar i el va insultar; a continuació el va fer entrar a dins del cotxe particular per portar-lo a les dependències de la policia local de Corbera de Llobregat. 

La persona interessada manifesta el seu profund desacord amb l'actuació de la persona que es va endur el menor i també amb l'actuació de l'agent de la Policia Local que aquella nit estava de guàrdia, que segons la persona interessada es va limitar a prendre les dades del menor i el va deixar marxar tot sol.

Contingut

De l'informe tramès per l'Ajuntament de Corbera de Llobregat, se'n desprèn que la mateixa Policia Local va considerar no adequada l'actuació de l'agent responsable aquella nit en relació amb els fets objecte de queixa, i que ja es van adoptar mesures per esmenar la situació plantejada, per bé que sense èxit, ja que no ha estat possible identificar la persona que va conduir a la força el menor a les dependències de la Policia Local.

Tot i que s'ha amonestat l'agent responsable, atesos els fets esdevinguts el Síndic recorda a l'Ajuntament la normativa aplicable en l'àmbit dels drets dels infants (Convenció de les Nacions Unides sobre els drets dels infants i Llei 14/2010, del 27 de maig, sobre els drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència), a fi que el consistori la faci arribar a la Policia Local i pugui ser tinguda en compte en les seves actuacions.

En aquest sentit, el Síndic considera que introduir a la força un menor en un vehicle i traslladar-lo sense estar detingut constitueix una conducta que vulnera els seus drets i que pot ser susceptible de ser considerada delicte o falta. Davant d'aquest tipus d'actuació, el Síndic entén que la Policia Local hauria d'haver reaccionat protegint el menor, posant-se en contacte amb els seus pares i adoptant les mesures necessàries per aclarir els fets i responsabilitzar, si escau, la persona que el va dur a la comissaria.

Cal tenir en compte, a més, que l'article 3 de la Llei 14/2010, del 27 de maig, sobre els drets i les oportunitats en la infància, estableix que l'obligació de vetllar pel respecte efectiu dels drets dels infants i els adolescents és una responsabilitat no només de la família sinó també, molt especialment, de tots els poders públics, que tenen l'obligació de defensar aquests drets i promoure'ls.

D'acord amb això, correspon a totes les administracions públiques, i també a la policia, la promoció i defensa dels drets dels infants, davant de qualsevol vulneració que provingui tant del seu entorn com de tercers, d'acord amb l'encàrrec d'adequació de les seves actuacions a l'ordenament jurídic que conté l'article 10 de la Llei 16/1991, de 10 de juliol, de les policies locals de Catalunya. També correspon a totes les administracions públiques l'obligació d'auxiliar i protegir els ciutadans, continguda en la mateixa norma.

Amb aquesta actuació, el Síndic dóna per finalitzada la seva intervenció en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

13/12/2010 Ajuntament de Corbera de Llobregat Sol·licitud d'informació a l'Administració
24/01/2011 Ajuntament de Corbera de Llobregat Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/07/2011 Ajuntament de Corbera de Llobregat Resolució
24/11/2011 Fiscalia Provincial de Barcelona Altres formes de finalitzar