Resolució
Q-05786/2011 Disconformitat amb la tala dels lledoners de la plaça Francesc Macià del barri de Gaüses, al municipi de Vilopriu

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Mobilitat
Data d'inici 21/09/2011
Data de l'últim moviment 29/05/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Vilopriu Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'actuació de l'Ajuntament de Vilopriu per la retirada d'arbres a la plaça Francesc Macià del barri Gaüses i de les tanques de protecció que s'utilitzaven de bancades.

Segons les explicacions que els serveis municipals van donar als veïns, aquests elements es van retirar perquè molestaven el camió de recollida de la brossa, l'autocar escolar i el transport de bestiar. A més, segons el consistori, les tanques podien ser perilloses per als infants que juguen a la plaça. 

A més, els veïns van demanar una còpia de l'acord municipal per treure els arbres, la qual encara no els ha estat lliurada.

Contingut

D'acord amb el contingut de l'informe tramès per l'Ajuntament de Vilopriu, el Síndic considera correcta l'actuació del consistori amb relació a aquest assumpte. Ara bé, els promotors de la queixa també han plantejat posteriorment que van adreçar a l'Ajuntament per escrit unes propostes per remodelar aquesta plaça.

Sense entrar a valorar la decisió municipal d'admetre o no aquestes propostes, el Síndic recorda que la Llei orgànica 4/2001, de 12 de novembre, reguladora del dret de petició, estableix l'obligació de les administracions públiques de donar resposta expressa i fonamentada a les demandes de les persones que s'hi dirigeixin.

D'altra banda, recentment el Síndic de Greuges ha aprovat i difós un Codi de bones pràctiques administratives, l'apartat VII del qual diu el següent:

?L'Administració ha de donar resposta escrita a les qüestions que les persones li plantegin també per escrit, tant en el marc d'un procediment administratiu, com quan formulin suggeriments, propostes, queixes o demandes d'informació.

L'Administració ha de contestar de forma expressa els escrits de desacord que la persona interessada pugui formular, encara que la resolució administrativa sigui ferma.

El silenci administratiu permet a la persona interessada d'accedir a la tutela judicial, però no eximeix l'Administració de l'obligació de donar resposta ni li impedeix de resoldre en qualsevol sentit.

Les respostes expresses de l'Administració han de ser raonades, intel·ligibles i congruents amb les peticions o les al·legacions formulades, per no causar indefensió o inseguretat jurídica a les persones que s'hi adrecen.?

Per tot això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Vilopriu que doni resposta expressa als veïns que li van adreçar les propostes esmentades i que motivi la seva decisió.

Tramitació

Data Administració Tràmit

05/10/2011 Ajuntament de Vilopriu Sol·licitud d'informació a l'Administració
30/11/2011 Ajuntament de Vilopriu Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
06/03/2012 Ajuntament de Vilopriu Segona reiteració / Obstaculització
12/03/2012 Ajuntament de Vilopriu Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/07/2012 Ajuntament de Vilopriu Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
25/09/2012 Ajuntament de Vilopriu Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
22/03/2013 Ajuntament de Vilopriu Segona reiteració / No col·laboració
03/05/2013 Ajuntament de Vilopriu Resposta a la resolució pendent d'acceptació
28/05/2013 Ajuntament de Vilopriu Vulneració
29/05/2013 Ajuntament de Vilopriu Seguiment finalitzat