Resolució
Q-05790/2012 Disconformitat amb la manca de pagament d'una prestació econòmica de la renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 27/08/2012
Data de l'últim moviment 03/02/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de pagament de la prestació econòmica de la renda mínima d'inserció.

Exposa que des dels serveis socials li han indicat que en data 24 de juliol de 2012 es va emetre la resolució de fi de suspensió de la prestació econòmica de la renda mínima d'inserció amb efectes d'1 d'agost de 2012, però encara no ha rebut la prestació ni la resolució de fi de suspensió.

Contingut

El Departament d'Empresa i Ocupació exposa que en data 27 de desembre de 2012 es va emetre la resolució de la Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom que posava fi a la suspensió de la prestació a favor de la persona interessada amb efectes des de l'1 d'agost de 2012, coincidint amb la finalització de la renda activa d'inserció de què era beneficiària.

Aquesta resolució va ser enviada a la persona interessada el dia 13 de març de 2013 i es va practicar la notificació efectiva el dia 17 d'abril de 2013.

La promotora de la queixa va començar a percebre la prestació el mes de desembre de 2012 i a dia d'avui queda pendent l'abonament de les mensualitats d'agost a novembre de 2012 ambdós inclosos, que no s'han pogut abonar per manca de disponibilitat de crèdit.

Així, un cop analitzada tota la documentació de què es disposa, el Síndic suggereix el següent al Departament d'Empresa i Ocupació:

Amb caràcter general, que es procuri motivar les resolucions de suspensió i finalització de suspensió de manera clara i detallada, especificant les circumstàncies tingudes en compte per l'Administració per resoldre, d'acord amb els motius de la suspensió i de finalització de suspensió previstos a la normativa vigent aplicable. 

En els casos en què la causa de la suspensió sigui la percepció d'ingressos per part del titular o membre de la unitat familiar amb caràcter temporal per un import igual o superior al que percep per la renda mínima d'inserció i aquests ingressos provinguin de la renda activa d'inserció, el Síndic suggereix que s'especifiqui així a la resolució de suspensió.

Igualment, en el cas que la percepció d'ingressos provinents de la renda activa d'inserció sigui la causa de suspensió de la prestació de renda mínima d'inserció, atès que la durada màxima establerta normativament per ser beneficiari de la renda activa d'inserció és d'onze mesos, el Síndic suggereix que es pugui establir a la mateixa resolució de suspensió de la renda mínima d'inserció la data de finalització d'aquesta suspensió, sens perjudici que es revisi l'expedient i es pugui acordar la suspensió per altres motius.

Alternativament, per tal que la coordinació i continuïtat entre les dues prestacions sigui efectiva, el Síndic suggereix que es prevegi algun mecanisme per activar la revisió de l'expedient de renda mínima d'inserció d'ofici abans del període màxim en què es preveu que duri aquest motiu de suspensió, per poder verificar que aquest ha desaparegut, i acordar així la represa de la prestació de manera immediata.

Finalment, pel que fa a aquest cas concret, el Síndic suggereix que es facin efectius els endarreriments en concepte de renda mínima d'inserció reconeguts a favor de la persona interessada al més aviat possible.

Tramitació

Data Administració Tràmit

19/09/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
17/01/2013 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/05/2013 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/06/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
21/08/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
03/02/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació