Resolució
Q-05842/2012 Manca d'actuació de l'Ajuntament de Barcelona davant l'estat d'abandonament d'una finca

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Mobilitat
Data d'inici 29/08/2012
Data de l'últim moviment 21/06/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Una comunitat de propietaris de Barcelona denuncia la inactivitat de l'Ajuntament d'aquesta localitat per solucionar els problemes que provoca l'abandonament d'una finca per a la seguretat i salut dels veïns.

Exposen que han denunciat aquesta situació mitjançant diverses instàncies sense que l'Administració hagi adoptat cap actuació per solucionar la problemàtica.

Contingut

Segons l'informe elaborat pel Districte de l'Eixample de Barcelona, l'expedient relatiu a aquesta finca es va iniciar el 20 d'abril de 2011. El 24 d'octubre de 2011 es va enviar a la propietat l'ordre de conservació i neteja de la finca, que va presentar al·legacions. Les al·legacions han estat desestimades i actualment el procediment està en espera de compliment de l'ordre.

Atès que el procediment es va iniciar fa més d'un any i mig i que en l'informe no es fa cap referència a properes actuacions dels serveis municipals per comprovar si l'estat d'abandó de la finca ofereix perill, si s'ha dut a terme alguna actuació per part dels titulars o si s'inicien els tràmits d'execució forçosa de l'ordre, el Síndic recorda a l'Ajuntament que l'article 197.4 del Decret legislatiu 1/2010, de 3 d'agost, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'urbanisme, estableix que l'incompliment injustificat de les ordres d'execució habilita l'Administració a adoptar qualsevol de les mesures d'execució forçosa següents:

a) L'execució subsidiària a càrrec de la persona obligada.

b) La imposició de multes coercitives, d'acord amb el que estableix l'article 225.2, que es pot reiterar fins que es compleixi l'obligació de conservació.

Així mateix, l'article esmentat habilita l'Administració a incloure la finca en el Registre Municipal de Solars sense Edificar.

Per tot això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Barcelona, en primer lloc, que els serveis d'inspecció comprovin si s'ha executat l'ordre de conservació per part de la propietat; en segon lloc, que comprovin també si l'estat de la finca ofereix perill a efectes d'aplicar les mesures necessàries per protegir terceres persones; i en tercer lloc, que en el cas que no s?hagi executat l'ordre i no s'hagi demanat una pròrroga per executar-la, s'iniciï l'expedient d'execució forçosa de l'ordre.

Tramitació

Data Administració Tràmit

16/09/2012 Districte de l'Eixample Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/11/2012 Districte de l'Eixample Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
04/12/2012 Districte de l'Eixample Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/12/2012 Ajuntament de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
04/02/2013 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
27/05/2013 Ajuntament de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació
21/06/2013 Ajuntament de Barcelona Vulneració
21/06/2013 Ajuntament de Barcelona Seguiment finalitzat