Resolució
Q-05856/2010 Disconformitat amb la decisió de l'Ajuntament de Sant Andreu de la Barca de dur a terme les sessions ordinàries del Ple municipal a les 10.30 hores.

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Participació ciutadana, política i règim electoral
Data d'inici 01/12/2010
Data de l'últim moviment 18/01/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Sant Andreu de la Barca Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

Un portaveu d'un grup municipal de l'Ajuntament de Sant Andreu de la Barca manifesta la seva disconformitat amb la decisió del consistori de dur a terme les sessions ordinàries del Ple municipal a les 10.30 hores, la qual cosa, en opinió seva, limita l'exercici del dret de participació en els afers públics del seu grup.

Segons assenyala, d'acord amb l'article 10.b del Reglament orgànic municipal (en endavant ROM) de Sant Andreu de la Barca, les sessions ordinàries del Ple haurien de tenir lloc a les 20 hores, tal com es feia fins l'any 2008, però per decisió del Ple, per als anys 2009 i 2010 es van traslladar a les 10.30 hores. 

El promotor de la queixa també aporta una còpia de la carta presentada al consistori en data 10 de gener de 2011, en què assenyala que, atès que en el darrer ple ordinari de l'any 2010 no es va fixar el calendari de sessions per a l'any 2011, és aplicable el títol IV del ROM, d'acord amb el qual els plens ordinaris han de tenir lloc a les 20 hores.

Contingut

L'Ajuntament informa que des de l'any 2008 s'ha establert, per acord del Ple, que els plens ordinaris, que tindran lloc l'últim dijous de cada mes, es duran a terme a les 10.30 hores a la Sala de Plens de l'Ajuntament. 

Segons aquesta informació, el Síndic entén que l'actuació del Ple en aquest sentit s'inclou dins del marc de les seves atribucions. Això no obstant, considera que no es pot deixar de banda la preocupació plantejada pel grup municipal promotor de la queixa en el sentit d'assenyalar que l'horari de matí en què està previst que es duguin a terme els plens ordinaris resulta gairebé dissuasòria en relació amb la possibilitat que els ciutadans participin d'aquestes sessions. Així ho expressa el grup promotor, que assenyala que si realment es pretén que els ciutadans puguin participar als plens s'han de facilitar els horaris per tal que hi puguin assistir. En aquesta línia, el Síndic considera que una sessió plenària a les 10.30 hores és poc convenient. 

Aquesta preocupació per la necessitat de facilitar la partició de la ciutadania en les sessions del Ple, a més a més, no sembla una novetat en el si d'aquest ple. De fet, s'evidencia ja en l'acord del Ple de l'any 2007, en el qual es fixava el calendari de sessions dels plens ordinaris per a l'exercici 2008 en horari de matí, a excepció dels Plens que tinguessin un contingut d'incidència social per als ciutadans (aprovació de pressupostos i ordenances municipals) que s'establia que tindrien lloc en horari de tarda.

Així, doncs, si bé es cert que no s'aprecia una pràctica administrativa inadequada en relació amb les atribucions del Ple de fixar l'horari de les seves sessions ordinàries, el Síndic considera que té raó el grup promotor de la queixa quan assenyala que resulta més adequat a la finalitat d'afavorir la participació dels ciutadans en les sessions plenàries (que en tot cas han de ser públiques, amb  les excepcions establertes taxativament) que aquestes sessions tinguin lloc en un horari que no coincideixi, de ple, amb la majoria de les jornades laborals.

Basant-se en aquesta reflexió, i amb l'ànim de col·laborar sempre amb l'Administració en la tasca de servir el ciutadà de la manera més profitosa al desenvolupament de l'interès general, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Sant Andreu de la Barca que consideri la possibilitat de proposar al Ple que revisi la decisió de dur a terme les sessions ordinàries del Ple municipal en horari de matí.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/01/2011 Ajuntament de Sant Andreu de la Barca Sol·licitud d'informació a l'Administració
26/04/2011 Ajuntament de Sant Andreu de la Barca Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
05/10/2011 Ajuntament de Sant Andreu de la Barca Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
21/12/2011 Ajuntament de Sant Andreu de la Barca Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
17/10/2012 Ajuntament de Sant Andreu de la Barca Segona reiteració / No Col·laboració
07/11/2012 Ajuntament de Sant Andreu de la Barca Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/01/2013 Ajuntament de Sant Andreu de la Barca Resolució
18/01/2013 Ajuntament de Sant Andreu de la Barca Seguiment finalitzat