Resolució
Q-05856/2012 Disconformitat amb l'increment de preus d'una escola bressol municipal de Sant Quirze del Vallès

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 29/08/2012
Data de l'últim moviment 19/11/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Sant Quirze del Vallès Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'increment de preus d'una escola bressol municipal de Sant Quirze del Vallès. Exposa que enguany s'ha produït una modificació de les tarifes, les quals varien en funció de la renda familiar.

La persona interessada explica que els nous preus són superiors als de moltes escoles bressol privades, i que, en el seu cas, la quota duplica el preu del curs passat. També exposa el seu desacord amb el fet que s'estableixin diverses tarifes i no una de sola. 

Així mateix exposa el seu desacord amb el fet que aquest increment s'hagi produït amb posterioritat el procés de preinscripció i matrícula, i que les famílies no n'hagin estat informades fins a finals del mes de juliol, quan és molt difícil trobar una alternativa d'escolarització en altres llars d'infants.

Contingut

Un cop analitzat l'informe tramès per l'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès, el Síndic indica que valora positivament que les noves tarifes s'estableixin en funció de la renda i el nombre de membres de la unitat familiar, i també el fet que es prengui en consideració l'indicador de renda de suficiència (IRSC), atès que es tracta d'un tipus d'estructura tarifària que facilita un accés més equitatiu al servei.

Tot i això, el Síndic recorda que l'ordenament vigent sí que reconeix el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats (Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant i Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació) i recull entre els objectius dels serveis d'atenció a la primera infància els que afecten l'equitat en les oportunitats educatives dels infants.

En aquest sentit, la Llei 12/2009 estableix que l'educació infantil ha de prevenir i compensar els efectes discriminadors de les desigualtats d'origen social, econòmic i cultural (article 56.1). També el Decret 282/2006, de 4 de juliol, pel qual es regula el primer cicle de l'educació infantil i els requisits dels centres, estableix en el preàmbul que aquest cicle ?permet prevenir o compensar a temps algunes de les situacions que s'originen en les desigualtats socials, econòmiques i culturals de les famílies i en les condicions de discapacitat dels infants, que, amb posterioritat, poden obstaculitzar el desenvolupament dels processos d'aprenentatge de l'alumne o l'assoliment d'un adequat rendiment escolar?.

Les quotes establertes per l'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès, tot i diferenciar-se en funció de la renda del nucli familiar, se situen en la franja de quotes més altes i poden afectar l'equitat en deixar fora de l'accés al servei les famílies amb rendes més baixes. Amb caràcter general, la quota que s'ha de pagar representa una quantitat força significativa sobre els ingressos econòmics d'una unitat familiar, fins al punt de dificultar ostensiblement, en determinades circumstàncies, l'accés a aquest servei. 

Així, les quotes finalment resultants, tot i establir-se a partir d'un model de tarificació en funció de la renda, difícilment permeten complir la funció compensadora de les desigualtats socials que el marc normatiu vigent atribueix al primer cicle d'educació infantil, ni fer efectiu el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats.

En aquest sentit, cal tenir present que més enllà de la reducció de la subvenció del Departament d'Ensenyament, el gruix de la despesa l'assumeixen les famílies per mitjà de les quotes, amb una aportació que representa el 77% del cost enfront del 7% que assumeix l'Ajuntament.

Certament, el servei d'escola bressol no és de prestació obligatòria per als Ajuntaments, i des d'aquesta perspectiva cal valorar-ne molt positivament l'existència. Tanmateix, atès que es tracta d'un servei públic que beneficia aspectes diversos com la conciliació de la vida laboral i familiar, el desenvolupament psicoafectiu dels infants i, especialment, les seves oportunitats educatives, s'hauria d'assegurar la possibilitat d'accedir-hi en condicions d'equitat i, en aquest sentit, una aportació de l'Ajuntament que garanteixi l'establiment de quotes no excloents.

Per tot això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès que valori les quotes resultants del model de tarificació establert i la seva idoneïtat per garantir l'accés dels infants amb famílies en situació econòmica més desafavorida al servei d'escola bressol.

Tramitació

Data Administració Tràmit

12/09/2012 Ajuntament de Sant Quirze del Vallès Sol·licitud d'informació a l'Administració
04/10/2012 Ajuntament de Sant Quirze del Vallès Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/11/2012 Ajuntament de Sant Quirze del Vallès Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
16/01/2013 Ajuntament de Sant Quirze del Vallès Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
30/01/2013 Ajuntament de Sant Quirze del Vallès Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
13/02/2013 Ajuntament de Sant Quirze del Vallès Resolució
29/10/2013 Ajuntament de Sant Quirze del Vallès Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
14/11/2013 Ajuntament de Sant Quirze del Vallès Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
19/11/2013 Ajuntament de Sant Quirze del Vallès Seguiment finalitzat