Resolució
Q-05914/2011 Queixa per la manca d'assignació de lloc escolar a un infant

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 27/09/2011
Data de l'últim moviment 30/03/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Els promotors de la queixa manifesten la seva disconformitat amb la manca d'assignació de lloc escolar al seu fill. Exposen que, a causa d'un canvi de domicili, l'1 de setembre de 2011 van presentar una sol·licitud d'accés del seu fill a primer curs d'ESO d'un institut de Cerdanyola del Vallès, però que no els han assignat plaça malgrat haver-se posat en contacte de manera reiterada amb el centre i amb el Departament d'Ensenyament.

Contingut

En l'informe del Departament d'Ensenyament s'assenyala que la sol·licitud de plaça va tenir lloc el dia 1 de setembre, que el motiu pel qual no es va atorgar plaça a l'institut sol·licitat va ser la manca de vacants i que es va assignar plaça a un altre centre, el més proper possible.

En aquest informe també s'assenyala que no hi va haver retard en l'escolarització perquè justament a causa de la mobilitat que habitualment té lloc al començament de setembre, si no hi ha vacants en el centre demanat s'espera a l'inici de curs abans de donar la plaça. En aquest cas, atès que no es va produir cap vacant es va atorgar la plaça.

Un cop analitzada aquesta informació, el Síndic no observa indicis d'irregularitat en l'actuació de l'Administració. Tot i això, considera que l'espera en l'assignació hauria de tenir com a límit l'inici de curs i, en aquest sentit, l'alumnat hauria de poder començar el curs al centre assignat, encara que no sigui al centre demanat en primera opció, juntament amb la resta d'alumnes. 

En el cas d'aquesta queixa, la família es va adreçar al Síndic perquè no tenia plaça assignada el 26 de setembre, quan el curs havia començat el dia 12, dues setmanes abans. Aquesta situació no hauria de reproduir-se en el futur: l'alumnat ha de poder començar el curs el dia establert, sense perdre jornades d'assistència a classe, i les famílies han de tenir una resposta a la seva sol·licitud de plaça dins d'aquest termini.

Amb aquesta actuació, el Síndic dóna per finalitzada la seva intervenció en aquest assumpte, però demana al Departament d'Ensenyament que tingui en compte aquestes consideracions de cara l'assignació de places al setembre en el futur procés de preinscripció.

Tramitació

Data Administració Tràmit

30/09/2011 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
17/01/2012 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/02/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/03/2012 Departament d'Ensenyament Resolució
30/03/2012 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat