Resolució
Q-05917/2009 Manca de resposta del Departament de Política Territorial i Obres Públiques a diversos recursos en un procediment d'expropiació forçosa.

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Planejament i execució urbanística
Data d'inici 21/12/2009
Data de l'últim moviment 11/03/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Territori i Sostenibilitat Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada es queixa de la manca de resposta del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (en endavant DPTOP) als escrits que va presentar en el marc d'un procediment d'expropiació forçosa dels béns i drets afectats per l'execució del Projecte de millora general de desdoblament de l'Eix Transversal. 

Aquesta persona es considera menystinguda en els seus drets ja que, segons exposa, no ha obtingut cap resposta als escrits que ha anat presentat des que es va aprovar l'avantprojecte el 29 de setembre de 2006.

Així doncs, exposa que el DPTOP no li ha respost el recurs de reposició que va presentar el 23 d'abril de 2007 envers l'acord de l'aprovació definitiva de l'avantprojecte ni tampoc les al·legacions presentades el 3 d'agost de 2007 envers la publicació de béns i drets afectats (publicació de data 4 de juliol de 2007). 

Segons informa la persona interessada, el DPTOP tampoc no ha contestat el recurs de reposició presentat el 5 d'octubre de 2007 envers l'acord de govern que declarava l'ocupació urgent de béns i drets afectats. De fet, davant la desestimació per silenci administratiu, finalment va interposar un recurs contenciós administratiu.

El 22 de maig de 2008 va tornar a presentar la sol·licitud en què demanava l'expropiació de la totalitat de la finca, i el 20 d'octubre de 2009, va presentar de nou un altre escrit d'al·legacions. Tanmateix, el DPTOP no ha atès cap dels dos escrits.

Contingut

L'anterior DPTOP informa que hi ha en tràmit un recurs contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra la desestimació produïda per silenci administratiu del recurs de reposició formulat per la persona interessada contra l'acord del Govern que declara la urgència de l'expropiació. 

Consegüentment, d'acord amb el que disposa l'article 38 e) de la Llei del Síndic de Greuges, aquesta institució no pot intervenir en el fons de l'assumpte.

Tanmateix, pel que fa a la pràctica administrativa que ha emprat l'Administració en aquest assumpte, el Síndic recorda a l'actual Departament de Territori i Sostenibilitat que la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, i la Llei orgànica 4/2001, de 12 de novembre, reguladora del dret de petició, estableixen l'obligació de les administracions públiques de donar resposta expressa i fonamentada a les demandes de les persones que s'hi dirigeixin sens perjudici que, segurament en aquest cas concret, se segueixi un procediment administratiu concret.

D'altra banda, informa que aquesta institució ha aprovat i difós un Codi de bones pràctiques administratives que es pot consultar al web www.sindic.cat.

L'apartat VII d'aquest codi està dedicat al deure de respondre expressament i, entre altres coses, diu el següent:

"L'Administració ha de donar resposta escrita a les qüestions que les persones li plantegin també per escrit, tant en el marc d'un procediment administratiu, com quan formulin suggeriments, propostes, queixes o demandes d'informació.

L'Administració ha de contestar de forma expressa els escrits de desacord que la persona interessada pugui formular, encara que la resolució administrativa sigui ferma.

El silenci administratiu permet a la persona interessada d'accedir a la tutela judicial, però no eximeix l'Administració de l'obligació de donar resposta ni li impedeix de resoldre en qualsevol sentit.

Les respostes expresses de l'Administració han de ser raonades, intel·ligibles i congruents amb les peticions o les al·legacions formulades, per no causar indefensió o inseguretat jurídica a les persones que s'hi adrecen."

Amb aquest recordatori de deures legals, es finalitza l'expedient.

Tramitació

Data Administració Tràmit

06/05/2010 Departament de Política Territorial i Obres Públiques (20/12/2003 - 26/12/2010) Sol·licitud d'informació a l'Administració
17/06/2010 Departament de Política Territorial i Obres Públiques (20/12/2003 - 26/12/2010) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/12/2010 Departament de Territori i Sostenibilitat Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/03/2011 Departament de Territori i Sostenibilitat Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 14/1984, de 20 de març, del Síndic de Greuges- DOGC.421 (30/03/1984)
Llei de 16 de desembre de 1954, d'expropiació forçosa- BOE.351 (17/12/1954)