Resolució
Q-05930/2012 Disconformitat amb la decisió de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència de retornar una menor als seus pares

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Equips d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (EAIA's)
Data d'inici 04/09/2012
Data de l'últim moviment 03/04/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa, avi matern d'una nena d'un any tutelada per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA) i en acolliment parental amb els avis materns, exposa la seva preocupació per la previsió de la DGAIA de retornar la nena amb els seus pares.

També manifesta la seva disconformitat amb el fet que els avis materns no han estat inclosos en l'estudi de la situació personal i familiar de la nena, amb el fet que no han estat escoltats com a membres de la família, a part d'acollidors, i amb el fet que la DGAIA i l'equip d'atenció a la infància i l'adolescència (en endavant EAIA) semblen estar protegint els pares més que la menor.

Del relat dels avis materns es desprenen els indicadors de risc greu infantil següents per part dels pares: consum de substàncies estupefaents, violència de parella, manca d'interès real per la seva filla, presumpta utilització de la menor per rebre ajudes, etc.

Contingut

La DGAIA ha tramès diversos informes en els quals es fa constar que: a) el setembre de 2012 l'EAIA Gòtic Barceloneta va valorar que els progenitors tenien una evolució positiva i va proposar el retorn de les funcions tutelars de la menor amb ells, l'elaboració d'un compromís socioeducatiu i el seguiment de l'EAIA; b) la proposta de l'EAIA va ser validada tècnicament i jurídicament per l'equip funcional d'infància 4 del Servei Territorial de Barcelona Ciutat de la DGAIA; c) la DGAIA va emetre resolució de tancament d'expedient de tutela i obertura d'expedient de risc el setembre de 2012; i d) s'ha traspassat a l'EAIA d'Osona el seguiment de l'expedient de risc atès el canvi de domicili dels pares de la menor a Vic.

Un cop estudiat l'Informe de l'EAIA i la resta de la documentació que adjunta la DGAIA, el Síndic constata que la proposta de retorn està degudament justificada. Això no obstant, també s'observa que la situació de la menor és de risc i que els pares necessiten el suport de l'Administració per cobrir les necessitats de criança de la seva filla.

En aquest sentit, el Síndic observa que els informes tramesos són de fa mig any i eren previs al retorn de la menor. No s'informa, per tant, del procés d'acoblament de la menor amb els pares i del desacoblament dels avis materns, amb qui ha residit els darrers mesos. Aquesta manca d'informació actualitzada no permet al Síndic resoldre adequadament aquesta queixa. 

D'acord amb això, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que l'EAIA d'Osona dugui a terme un seguiment de la situació personal i familiar de la menor, en coordinació amb els serveis i els professionals de la zona, a fi de garantir que se li proporciona una cura adequada en tots els àmbits.

En data 21 de març, el Consell Comarcal d'Osona ha tramès el darrer informe de l'EAIA d'Osona, en el qual es refereix el seguiment efectuat i es fan constar les actuacions que s'han dut a terme des dels diferents serveis amb els pares de la menor, la seva col·laboració, l'observació d'una molt bona relació de la menor amb els seus pares i la valoració que aquests cobreixen adequadament les necessitats tant materials com afectives de la menor.

Atesa la valoració positiva de l'EAIA d'Osona i el seguiment del Pla de millora, el Síndic dóna per finalitzades les seves actuacions en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

16/10/2012 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
14/01/2013 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
01/03/2013 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
06/03/2013 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
28/03/2013 Departament de Benestar Social i Família Vulneració
03/04/2013 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat