Resolució
Q-05930/2014 Disconformitat amb la manca d'equiparació entre les famílies nombroses especials i les famílies monoparentals especials a l'hora de fer front a les taxes de matriculació a un curs d'accés a grau superior

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Estudis universitaris i recerca
Data d'inici 30/07/2014
Data de l'últim moviment 07/09/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

La persona interessada exposa que té tres fills i que fins fa poc tenia la condició de família nombrosa especial, però actualment el seu fill de vint-i-tres anys treballa i li han atorgat el títol de família monoparental especial (té una minusvalidesa, dos fills a càrrec, és pensionista, víctima de violència de gènere i no percep pensió d'aliments per la manutenció dels seus fills).

Segons diu, la seva filla ja es va quedar un any sense estudiar davant la manca de cobrament a temps de la beca que se li havia concedit per cursar un cicle formatiu de grau mitjà, i enguany ha hagut de demanar ajut per fer front al 50% de l'import de matriculació perquè pugui fer el curs d'accés a grau superior. Per contra, addueix que a les famílies nombroses especials se les eximeix de les taxes de matriculació, i mostra el seu desacord amb el tracte desigual que s'atorga a ambdues situacions familiars.

El Síndic recorda que en el marc d'una queixa tramitada el 2012, referida a la normativa que regula els preus públics dels cursos a distància impartits per l'Institut Obert de Catalunya (IOC), va suggerir al Departament d'Ensenyament que s'inclogués com a supòsit d'exempció de preus públics dels ensenyaments, les formacions i els cursos impartits a distància per l'IOC les famílies monoparentals de categoria especial, de manera que s'equiparessin a les famílies nombroses de caràcter especial a aquest efecte.

En relació amb les mesures de suport a les famílies concretes adoptades en l'àmbit dels preus dels serveis acadèmics, l'article 11 del Decret 92/2014, de 17 de juny, pel qual es fixen els preus dels serveis acadèmics a les universitats públiques de Catalunya i a la Universitat Oberta de Catalunya per al curs 2014-2015, estableix el dret a l'exempció total del preu per a les famílies nombroses de categoria especial, i la bonificació del 50% per a les famílies nombroses de categoria general. Les famílies monoparentals no són destinatàries d'aquesta previsió.

Si que, en canvi, s'estableix una equiparació entre les famílies nombroses i les monoparentals en el procediment per a l'obtenció de l'acreditació del tram de renda familiar i/o de les beques Equitat, per a la minoració dels preus dels crèdits dels estudiants universitaris. S'ha inclòs un tractament singular a les famílies monoparentals consistent en unes deduccions en el còmput de la renda familiar, en els mateixos termes que les deduccions previstes per a les famílies nombroses.

D'acord amb això, hi ha divergència de criteri pel que fa al tractament de les famílies monoparentals com a destinatàries de mesures de suport a les famílies. Així, s'equiparen a les famílies nombroses en el marc de les beques Equitat però no en l'establiment d'exempcions i bonificacions en el preu dels serveis acadèmics; també s'equiparen les famílies monoparentals a les nombroses de categoria general en el marc de les taxes i preus públics establerts en el Decret legislatiu 3/2008, de 25 de juny, però no les monoparentals especials a les nombroses especials.

Sobre l'equiparació de la monoparentalitat al mateix tractament que reben les famílies nombroses, s'hauria de fonamentar en l'elevada prevalença de la pobresa en aquesta tipologia familiar, i també en el deure de les administracions públiques, tal com estableix l'ordenament jurídic vigent, de donar suport i atenció especial a les famílies amb dificultats especials. La mateixa Llei 14/2010, del 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, fa una menció especial de les situacions de pobresa com a objectiu prioritari d'intervenció, i afegeix explícitament que ?les administracions públiques han de [...] posar especial atenció en les necessitats dels infants i adolescents de famílies monoparentals i en l'àmbit de famílies pertanyents als grups menys afavorits que viuen en situació de pobresa? (art. 37).

D'acord amb aquestes consideracions, el Síndic recomana al Departament d'Ensenyament que es valori la conveniència d'estudiar l'equiparació de les famílies monoparentals especials a les famílies nombroses especials quant al dret de gaudir de les exempcions i bonificacions establertes per al preu dels diferents serveis acadèmics del Departament d'Ensenyament.

Tramitació

Data Administració Tràmit

01/09/2014 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
17/10/2014 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
14/04/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/07/2015 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
07/09/2015 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació