Resolució
Q-05969/2012 Disconformitat amb la suspensió d'una prestació econòmica de la renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 06/09/2012
Data de l'últim moviment 09/05/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la suspensió de la seva prestació econòmica de renda mínima d'inserció (en endavant RMI).
 
Exposa que el mes de novembre de 2011 es va dictar una resolució per la qual se suspenia la prestació econòmica de què és titular, perquè havia traslladat temporalment la seva residència fora de Catalunya. Tot i això, indica que aquesta decisió està injustificada, ja que únicament va viatjar fora del país del 4 al 16 d'abril de 2011 i per assistir al casament del seu fill petit. 

En data 15 de desembre de2011 el promotor va presentar un recurs d'alçada que encara està pendent de resoldre's. Per la seva banda, la treballadora social que fa el seguiment de la família va sol·licitar, en data 25 d'octubre de 2011 i amb caràcter d'urgència la represa de l'expedient, sol·licitud que no ha estat atesa.

Contingut

Després de valorar l'assumpte plantejat i la informació disponible sobre aquest cas, el Síndic fa les consideracions següents: 

Pel que fa a la sortida fora de Catalunya, la persona interessada va traslladar temporalment la seva residència durant el mes d'abril de 2011. Per tant, en aquell moment no estaven en vigor les noves condicions establertes per al manteniment de la renda mínima d'inserció -en virtut de la Llei 7/2011, del 27 de juliol, de mesures fiscals i financeres-, que comporten l'obligació de les persones beneficiàries de romandre de manera permanent a Catalunya. 

En conseqüència, no es pot considerar aplicable a aquest cas aquesta obligació i, per tant, el viatge del promotor no es pot considerar causa suficient per suspendre la prestació de l'RMI. 

Pel que fa a l'obligació de comunicar a l'entitat gestora que correspongui, en el termini d'un mes, els canvis de situació personal o patrimonial segons l'article 5b) del Decret 339/2006, de 5 de setembre, en l'informe emès per la professional dels serveis socials de Súria es posa de manifest que sí que es va comunicar aquest viatge. 

Pel que fa al recurs d'alçada contra la resolució de suspensió, cal tenir en compte que la persona interessada va interposar-lo el 15 de desembre de 2011 i que, d'acord amb la normativa reguladora del procediment administratiu comú, el termini màxim per resoldre els recursos d'alçada és de tres mesos. Per tant, en aquest cas s'ha superat amb escreix aquest termini. 

De conformitat amb aquestes consideracions, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que prengui les mesures oportunes perquè es reprengui el pagament de la prestació concedida al promotor sense més dilació; perquè es resolgui el recurs d'alçada interposat per la persona interessada i es deixi sense efecte la suspensió acordada, i perquè es faci l'abonament de les mensualitats corresponents a aquest període com més aviat millor.

Tramitació

Data Administració Tràmit

10/10/2012 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
15/01/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
03/10/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
08/05/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Irregularitat
09/05/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat