Resolució
Q-05992/2010 Manca de resposta de l'hospital universitari Doctor Josep Trueta a una reclamació per la llista d'espera d'una intervenció quirúrgica.

Matèries
Polítiques socials
Salut
Gestió dels recursos sanitaris
Data d'inici 14/12/2010
Data de l'últim moviment 10/06/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada mostra la seva disconformitat amb relació a la demora en la realització d'una intervenció quirúrgica. Exposa que se li ha diagnosticat un rectocele, i que fa dos anys que espera que se li practiqui una intervenció quirúrgica per corregir-lo. Explica també que durant aquest temps el seu estat de salut ha empitjorat, amb pèrdua de pes, insomni, dolors i molèsties contínues, i demana que no es demori més aquesta intervenció.

En data 5 d'octubre de 2010 va presentar una reclamació en aquest sentit a l'hospital universitari Doctor Josep Trueta, de Girona, però, segons indica, no ha rebut cap resposta.

Contingut

El Departament de Salut informa que la persona interessada va ser inclosa en llista d'espera quirúrgica l'11 de març de 2010, i que posteriorment, en les exploracions complementàries, s'han evidenciat altres patologies que fan necessària la participació de tres especialistes diferents. 

El Departament indica que la intervenció requereix una sessió llarga de quiròfan. Això explica aquesta demora tan important, tenint en compte també la necessitat de prioritzar altres patologies més greus, en concret les patologies oncològiques malignes. Això no obstant, indica que aquest cas s'ha considerat prioritari, i que s'està fent tot el possible per intervenir aquesta persona com més aviat millor.

En vista de la informació tramesa, el Síndic indica al Departament de Salut que cal prioritzar les patologies que per la seva gravetat requereixen una atenció més urgent, segons el criteri i la valoració clínica dels professionals.

Sens perjudici d'això, el síndic destaca també que, malgrat que fa més d'un any que la promotora va ser inclosa en llista d'espera, encara no s'ha fixat una data d'intervenció, ni tan sols de manera aproximada. 

En aquest sentit, indica que aquesta incertesa pot suposar una angoixa afegida per als pacients que es troben amb una problema de salut important, que afecti de manera significativa la qualitat de vida. I, d'altra banda, la confluència de diversos problemes de salut, a més de suposar una major complexitat per a la intervenció quirúrgica, sembla que comportarà també una major afectació en l'estat de salut de la persona.

De conformitat amb això, el Síndic suggereix al Departament de Salut que adopti les mesures adients per tal que es programi aquesta intervenció quirúrgica com més aviat millor, i que informi la persona interessada de la data prevista perquè es dugui a terme.

Posteriorment, el Departament de Salut ha comunicat que aquesta intervenció es va practicar el mes de març de 2011. En conseqüència, el Síndic finalitza les actuacions en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

27/12/2010 Institut Català de la Salut Sol·licitud d'informació a l'Administració
02/03/2011 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/04/2011 Departament de Salut Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
27/05/2011 Departament de Salut Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
10/06/2011 Departament de Salut Resolució