Resolució
Q-06053/2011 Disconformitat amb l'extinció d'una prestació de renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 03/10/2011
Data de l'últim moviment 08/03/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'extinció de la seva prestació de renda mínima d'inserció.

Exposa que en data 19 de juliol de 2011 es va emetre una resolució per la qual se suspenia la prestació que percebia per incompliment de les obligacions derivades del conveni d'inserció. Considera injustificada aquesta decisió i manifesta que sempre ha complert amb les seves obligacions i ha participat en totes les accions formatives i d'inserció laboral que se li han ofert. Indica també que ha presentat diverses reclamacions davant la Comissió Interdepartamental de Renda Mínima d'Inserció, però no ha rebut cap resposta.

Contingut

La Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom indica que la suspensió té efectes des de l'1 de juliol de 2011; que amb posterioritat es va valorar favorablement la represa de l'expedient, amb efectes des de l'octubre de 2011, i que està pendent l'adopció de la resolució de finalització de la suspensió.

Cal observar que no s'han concretat quines són les obligacions que el promotor havia incomplert. Tampoc no s'han explicat els motius pels quals s'ha valorat favorablement la represa de l'expedient, ni la data d'efectes a què es fa referència. 

En vista de la informació de què es disposa, el Síndic considera que no és ajustada a dret la decisió de suspensió de la prestació, ja que no s'ha acreditat l'incompliment de les obligacions a què es fa referència. En aquest sentit, cal tenir en compte que una decisió com aquesta comporta una restricció dels drets de la persona, i que per tant s'ha d'adoptar amb garanties suficients, després d'haver practicat totes les actuacions necessàries per comprovar l'incompliment al·legat, i amb una motivació clara i raonada, d'acord amb els principis que han de regir l'actuació administrativa i el procediment administratiu comú. 

En conseqüència, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que  revisi i deixi sense efecte la resolució de 19 de juliol de 2011 per la qual se suspenia la prestació concedida al promotor, i que se li restitueixi la prestació, amb l'abonament de les mensualitats corresponents.

Tramitació

Data Administració Tràmit

18/10/2011 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
14/12/2011 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
17/02/2012 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
02/03/2012 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
08/03/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució