Resolució
Q-06061/2013 Disconformitat amb la resposta de l'Ajuntament de Palafolls a una denúncia sobre una instal·lació il·legal en una finca del municipi

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Disciplina urbanística i inspecció
Data d'inici 01/08/2013
Data de l'últim moviment 23/04/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Palafolls Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la resposta de l'Ajuntament de Palafolls a la seva denúncia d'una presumpta instal·lació il·legal en una finca del municipi.

L'Ajuntament li va trametre l'informe tècnic emès, però no li va fer arribar la decisió del consistori en relació amb la seva petició ni li va indicar els recursos que hi podria interposar en contra, en el cas que no hi estigués d'acord.

L'escrit del promotor és una denúncia, en tant que fa referència a una actuació urbanística duta a terme en una finca veïna, respecte de la qual demana a l'Ajuntament que exerceixi les seves competències en matèria de protecció de la legalitat urbanística. 

En aquest sentit, la resposta de l'Ajuntament a la denúncia del promotor no és correcta, atès que vulnera el dret dels administrats a una bona administració, establert a la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediments de les administracions públiques de Catalunya.

Contingut

El Síndic recorda que segons l'article 199 del Text refós de la Llei d'urbanisme:

?1. Totes les accions o les omissions que presumptament comportin vulneració de les determinacions contingudes en aquesta Llei, en el planejament urbanístic o en les ordenances urbanístiques municipals, subjectes a sanció de conformitat amb el que estableixen aquesta Llei i el reglament que la desplegui, han de donar lloc a les actuacions administratives necessàries per aclarir els fets i, subsegüentment, o bé directament, si no es requereix informació prèvia, a la incoació d'un expedient de protecció de la legalitat urbanística.?

L'article 265.1 del Reglament de la Llei d'urbanisme, aprovat pel Decret 305/2006, de 18 de juliol, es refereix a aquestes actuacions administratives necessàries per aclarir els fets quan regula les actuacions prèvies amb la següent redacció:

?Abans d'incoar un procediment de protecció de la legalitat urbanística, es poden realitzar les actuacions prèvies necessàries per aclarir els fets i determinar els presumptes responsables. Aquestes actuacions prèvies no interrompen el termini de prescripció de l'acció de restauració que estableix l'article 199 de la Llei d'urbanisme, ni el termini de prescripció de les infraccions urbanístiques que estableix l'article 219 de la mateixa Llei.?

El mateix article 265 estableix que ?en qualsevol moment de les actuacions prèvies o del procediment ja incoat, l'òrgan competent pot proposar l'arxiu de les actuacions o el sobreseïment, en els termes que preveu la normativa reguladora del procediment sancionador d'aplicació als àmbits de competència de la Generalitat de Catalunya?.

Així, quan s'acrediti la inexistència d'infracció o responsabilitat, l'òrgan competent ha d'ordenar el sobreseïment de l'expedient i l'arxivament de les actuacions, i aquesta resolució s'ha de notificar a les persones interessades (article 10 del Decret 278/1993, de 9 de novembre, sobre el procediment sancionador d'aplicació als àmbits de competència de la Generalitat).

Per tant, en aquest cas calia que l'Ajuntament comuniqués al promotor l'acte pel qual resolia la improcedència d'iniciar l'expedient de protecció de la legalitat urbanística, degudament motivat i amb indicació dels recursos que s'hi podien interposar en contra. 

Per tot això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Palafolls que, d'ara endavant, comuniqui als denunciants les seves decisions sobre l'inici, el sobreseïment o la resolució dels expedients de protecció de la legalitat urbanística, o, si escau, sobre l'arxivament de les actuacions quan es consideri que no hi ha infracció urbanística. 

Pel que fa a l'assumpte concret d'aquesta queixa, el Síndic suggereix també que es notifiqui formalment al promotor, com a persona interessada, l'acte pel qual es declara la improcedència d'iniciar l'expedient de protecció de la legalitat urbanística, d'acord amb el que estableix l'article 22.1 c) de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediments de les administracions públiques de Catalunya.

Tramitació

Data Administració Tràmit

22/01/2014 Ajuntament de Palafolls Resolució pendent d'acceptació
10/03/2014 Ajuntament de Palafolls Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
01/04/2014 Ajuntament de Palafolls Resposta a la resolució pendent d'acceptació
22/04/2014 Ajuntament de Palafolls Irregularitat
23/04/2014 Ajuntament de Palafolls Seguiment finalitzat