Resolució
Q-06074/2010 Disconformitat amb l'Ajuntament de Barcelona per l'autorització de concerts a la cruïlla dels carrers Rosselló i Dos de Maig.

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Contaminació
Data d'inici 17/12/2010
Data de l'últim moviment 14/11/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Un veí de la cruïlla dels carrers Rosselló i Dos de Maig manifesta la seva disconformitat amb l'autorització per part de l'Ajuntament de Barcelona de concerts que, periòdicament, tenen lloc en aquell espai amb motiu de festivitats diverses.

En essència, manifesta la seva disconformitat amb les molèsties que provoquen l'elevat volum de so i les vibracions que això provoca a l'habitatge.

Contingut

La resposta del Districte de l'Eixample dóna compte dels requisits generals que han de reunir les activitats d'aquest tipus segons l'Ordenança general del medi ambient urbà de Barcelona.

En vista d'aquesta resposta, el Síndic fa les consideracions següents a l'Ajuntament:

Quan es remet a l'Ordenança general del medi ambient urbà, s'entén que és a la que estava en vigor en el moment dels fets objecte de queixa, és a dir, l'aprovada pel Consell Plenari Municipal el 26 de març de 1999.

L'annex III.1 d'aquesta ordenança estableix un nivell sonor màxim en l'ambient exterior per al període nocturn de 65 dB (A), nivell que correspon a la zona de sensibilitat acústica IV. La zona del carrer Dos de Maig-Rosselló està considerada de sensibilitat acústica II, i per tant amb un valor màxim en període nocturn de 55 dB (A).

La resposta oferta pel Districte de l'eixample es refereix només als nivells desitjables, si bé com que no es dóna compte de la intervenció de la Guàrdia Urbana, es pot presumir que a l'ambient exterior no es van superar els 55 dB (A) durant la celebració del concert. Atès que no s'han aportat dades dels valors mesurats, si és que es van mesurar, i tenint en compte el tipus i les característiques de l'amplificació sonora que s'utilitza en aquests esdeveniments, també es pot presumir que els 55 dB (A) es van superar sobradament. 

L'article 21.3 de la Llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica, habilita els ajuntaments a recollir en les ordenances singularitats pròpies quant a activitats festives i culturals a l'hora de considerar la intensitat sonora que es provoqui.

Així, segons estableix l'article 44-7 de la nova Ordenança general de medi ambient urbà de Barcelona, ?l'autorització municipal assenyalarà l'horari permès i la limitació del nivell sonor durant el període autoritzat?.

En les lletres a i b de l'apartat 3 es defineixen els límits sonors màxims permesos en funció de l'entorn, els límits extraordinaris en funció de els circumstàncies extraordinàries, i l'emplaçament aconsellat dels altaveus.

A parer del Síndic, aquesta és una bona previsió normativa que, juntament amb la també recent normativa en matèria d'espectacles públics i activitats recreatives, si es respecta, procura la conciliació entre els drets legítims dels veïns al descans nocturn i a gaudir d'una qualitat de vida digna i el dret també legítim a l'esbarjo i a la celebració col·lectiva de la festa. Omple un buit fins ara existent i regula una pràctica festiva popularment acceptada, tot establint-ne els límits i requisits.

Per tant, el Síndic dóna per finalitzada la seva intervenció en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

18/02/2011 Districte de l'Eixample Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/04/2011 Districte de l'Eixample Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/06/2011 Districte de l'Eixample Reiteració posterior a la primera
20/10/2011 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
14/11/2011 Ajuntament de Barcelona Resolució