Resolució
Q-06098/2010 Manca de resolució del Departament d'Acció Social i Ciutadania d'una sol·licitud de revisió del reconeixement de la situació de dependència.

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Gent gran
Data d'inici 20/12/2010
Data de l'últim moviment 25/10/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el procediment de reconeixement de la situació de dependència i del dret als serveis i a les prestacions vinculades iniciat a nom de la seva mare.

De la informació de què es disposa se'n desprenen els fets següents: 

En data 5 de juny de 2007 la persona interessada va presentar la sol·licitud de reconeixement de la seva situació de dependència i del dret als serveis i a les prestacions vinculades.

En data 31 d'octubre de 2007 es va emetre la resolució per la qual es determinava que la persona interessada tenia reconegut el grau III nivell 2 de dependència. 

En data 11 de juliol de 2008 es va signar l'acord del Programa individual d'atenció (en endavant PIA).

En data 3 d setembre de 2008 la persona interessada va morir, sense haver rebut la resolució de l'aprovació del PIA.

En data 13 de març de 2009 la promotora de la queixa va presentar una reclamació prèvia atesa la tardança en la resolució de l'expedient.

En data 4 de desembre de 2009 la promotora va presentar una sol·licitud de prestacions meritades i no percebudes pels endarreriments corresponents a la situació de dependència de la seva mare.

Contingut

El problema de fons que va motivar la queixa es correspon amb la problemàtica general dels procediments de reconeixement de la situació de dependència i del dret als serveis i a les prestacions vinculades en què durant la tramitació del procediment es produeix la defunció de la persona sol·licitant. Sobre aquesta problemàtica, el Síndic va traslladar al Departament d'Acció Social i Ciutadania diverses consideracions el 26 de maig de 2010. 

Per això, el Síndic entén que aquest cas s'hauria de resoldre d'acord amb el contingut de la resolució de 26 de maig de 2010, en la qual es van fer els suggeriments següents: 

- que es resolguin tots els procediments de reconeixement de la situació de dependència i del dret d'accés als serveis i a les prestacions vinculades en què s'hagi produït la mort de la persona afectada.

- que el reconeixement de la situació de dependència produeixi efectes, amb les conseqüències que correspongui, sempre que s'hagi acreditat la situació de dependència de la persona sol·licitant.

- que la mort de la persona no impliqui necessàriament l'acabament del procediment, sinó que sempre que sigui possible s'hauria de continuar per determinar l'existència o no d'una situació de dependència, i el reconeixement posterior dels drets que corresponguin.

- que es reconeguin als causahavents de les persones dependents, amb els tràmits previs que corresponguin, els drets econòmics derivats de la situació de dependència.

Pel que fa al cas concret de la promotora d'aquesta queixa, el Síndic recorda al Departament de Benestar Social i Família el seu deure de resoldre sense demora el procediment iniciat a nom de la persona interessada.

Tramitació

Data Administració Tràmit

19/01/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució
23/03/2012 Departament de Benestar Social i Família Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
03/09/2012 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
24/10/2012 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat
25/10/2012 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Comunicació a Administració finalització del seguiment