Resolució
Q-06107/2014 Disconformitat de la persona interessada per no haver estat informada de la detracció de quatre punts en una comissió d'una infracció de trànsit

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 05/08/2014
Data de l'últim moviment 08/10/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Diputació de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Contingut

La persona interessada es mostra disconforme pel fet que al moment en què va ser denunciada per la presumpta comissió d'una infracció de trànsit no va ser informada que la denúncia esmentada portava aparellada la detracció de quatre punts del seu carnet de conduir. 

Un cop examinada la documentació i la informació proporcionada, el Síndic constata que la denúncia per la infracció comesa, que va ser qualificada com a greu, va ser lliurada en mà a la persona interessada en data 22 de maig de 2013 i no hi consta la detracció de punts que la infracció portava aparellada. 

Atès que no consta que la persona interessada presentés escrit d'al·legacions ni tampoc que efectués el pagament de la sanció comunicada, es va atribuir a aquesta notificació els efectes de l'acte resolutori, d'acord amb l'article 81.5 de la Llei 18/2009, de 23 de novembre, de trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat vial.

Igualment, l'apartat 3 de l'article 74 de la mateixa norma disposa que en les denúncies que els agents de l'autoritat notifiquin a l'acte a la persona denunciada hi han de constar, entre d'altres, la infracció presumptament comesa, la sanció que hi pugui correspondre i el nombre de punts la pèrdua dels quals porti aparellada la infracció, d'acord amb el que estableix la Llei.

Només quan la denúncia contingui tots aquests requisits, i si en el termini de vint dies no s'han formulat al·legacions o no s'ha abonat la multa, el procediment s'entendrà clos, de manera que la denúncia tindrà efectes d'acte resolutori. En definitiva, allò que es tracta de garantir és el dret de la persona presumptament responsable de la comissió de la infracció a ser informada de l'acusació. Aquest dret que comprèn no només el de ser informada dels fets que se li imputen, sinó també a ser informada de les infraccions que aquests fets poden constituir i de les sancions que, si escau, li poden ser imposades (article 135 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú). 

Aquest és un principi del procediment sancionador que, en aquests casos, atès l'automatisme de l'efecte resolutori de la denúncia que no és impugnada ni pagada en el període atorgat per formular les al·legacions, esdevé de capital importància. 

Així doncs, el Síndic suggereix a l'Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona que revisi l'actuació de l'Administració i, en cas que s'hagi executat la sanció imposada, que ordeni el retorn dels ingressos indegudament percebuts, i també que es comuniqui a la Direcció General de Trànsit l'anul·lació de la sanció imposada.

Tramitació

Data Administració Tràmit

08/10/2014 Organisme de Gestió Tributària Sol·licitud d'informació a l'Administració
24/11/2014 Organisme de Gestió Tributària Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/12/2014 Organisme de Gestió Tributària Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
06/03/2015 Organisme de Gestió Tributària Resolució pendent d'acceptació
23/09/2015 Organisme de Gestió Tributària Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
07/10/2015 Organisme de Gestió Tributària Resposta a la resolució pendent d'acceptació
08/10/2015 Organisme de Gestió Tributària Irregularitat