Resolució
Q-06117/2012 Disconformitat amb la taxa per la llicència de pesca recreativa i matrícula d'embarcacions i aparells flotants per a la pesca

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs autonòmics
Data d'inici 18/09/2012
Data de l'últim moviment 01/07/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la taxa per la llicència de pesca recreativa i matrícula d'embarcacions i aparells flotants per a la pesca. 

Exposa que actualment no està regulat com un supòsit de fet exempt del pagament de la taxa tenir la condició de persona jubilada. Exposa, a més, que la informació que consta al web de la Generalitat de Catalunya li ha comportat confusió perquè no està actualitzada de conformitat amb la configuració jurídica de l'exempció en aplicació de la normativa vigent.

Contingut

L'article 17 3-3 del Decret legislatiu 3/2008, de 25 de juny, que aprova el Text refós de la Llei de taxes i preus públics de la Generalitat de Catalunya, vigent des del 17 de juliol de 2008 fins al 29 de juliol de 2011, establia el següent: ?Estan exempts de pagar la taxa exigida pel concepte d'expedició de la llicència per exercir la pesca recreativa, els subjectes passius que acreditin la condició de jubilats o jubilades i els que estiguin en situació d'incapacitat permanent total o absoluta, o ambdues, i les persones menors de 14 anys.?

L'article 23 de la Llei 7/2011, de 27 de juliol, que va modificar la regulació esmentada al paràgraf anterior i la configuració jurídica de l'exempció des del 30 de juliol de 2011 fins al 23 de març de 2012 establien el següent: ?Estan exempts del pagament de la taxa exigida pel concepte d'expedició de la llicència per exercir la pesca recreativa, els subjectes passius que acreditin documentalment la situació d'incapacitat permanent total o absoluta, o ambdues, i les persones menors de 14 anys i els majors de 65 anys.? Aquesta llei comporta una modificació substancial en l'element subjectiu de l'exempció: elimina el caràcter genèric de persona jubilada i estableix el criteri de l'edat com a requisit per al gaudi del benefici fiscal.

Finalment, i des del dia 24 de març de 2012, amb l'entrada en vigor de la Llei 5/2012, de 20 de març, la regulació de l'exempció és la següent: ?Estan exempts del pagament de la taxa exigida pel concepte d'expedició de la llicència per exercir la pesca recreativa els subjectes passius que acreditin documentalment la situació d'incapacitat permanent total o absoluta, les persones menors de 18 anys i els majors de 65 anys.?

En examinar la informació continguda en l'oficina virtual de tràmits del web de la Generalitat de Catalunya en relació amb la llicència de pesca recreativa de superfície, s'ha observat un avís que informa que a partir del 30 de juliol de 2011 la llicència per a jubilats s'expedeix exclusivament a les persones més grans de seixanta-cinc anys, sense necessitat d'acreditar cap certificació de jubilació.

No obstant això, la informació continguda en l'enllaç ?renovar llicència? disposa que la llicència és gratuïta per als menors de divuit anys, les persones jubilades i les persones en situació d'incapacitat permanent total o absoluta que ho puguin acreditar documentalment. 

Atès que aquesta informació indueix a confusió, el Síndic demana al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, d'una banda, si és correcta, en aplicació de la normativa vigent, la informació del web de la Generalitat de Catalunya pel que fa als requisits substantius per al gaudi de l'exempció i que denuncia el promotor de la queixa; i de l'altra, que en cas que es tracti d'un error es corregeixi la informació, en compliment del deure de l'Administració d'informació i assistència als obligats tributaris.

Tramitació

Data Administració Tràmit

05/10/2012 Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
22/11/2012 Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
05/12/2012 Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació Resolució
01/07/2013 Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació Seguiment finalitzat