Resolució
Q-06133/2012 Disconformitat amb la manca d'atenció de les necessitats educatives especials d'un infant en una escola de Barcelona

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Necessitats educatives especials
Data d'inici 19/09/2012
Data de l'últim moviment 07/04/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Consorci d'Educació de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca d'atenció de les necessitats educatives especials del seu fill en una escola de Barcelona. 

Concretament, lamenta la retirada del personal de suport de l'entitat ASPASIM, destinat a garantir la inclusió escolar de l'alumnat amb necessitats educatives especials, ja que aquest personal ha estat fonamental per al desenvolupament educatiu d'aquest alumnat.

Contingut

En el seu informe, el Consorci d'Educació de Barcelona exposa que l'EAP de Gràcia va dictaminar que aquest alumne havia de ser escolaritzat en un centre d'educació especial, però la família va estar en desacord amb aquest dictamen i l'alumne va ser finalment escolaritzat en un centre ordinari, amb recursos de suport.

Fins al curs 2011/2012, segons els informes d'avaluació del centre, la integració de l'alumne a la dinàmica de l'escola va ser positiva. Els informes d'avaluació del curs 2012/2013, en canvi, semblaven indicar un cert retrocés en aquest sentit, fins al punt que a mitjan gener de 2013 es va habilitar per a aquest alumne un espai personal a una aula adjacent a la del seu grup classe, arran del neguit que li suposava estar a l'aula ordinària. Les informacions recollides confirmen que entre els cursos 2011/2012 i 2012/2013 es van produir canvis que van modificar les condicions d'escolarització de l'alumne i que van poder incidir en l'atenció de les seves necessitats educatives especials, i conseqüentment també en la seva adaptació a la dinàmica escolar.

Per al curs 2013/2014, la persona interessada exposa que l'alumne va tenir una evolució novament positiva, que coincideix també amb canvis en les seves condicions d'escolarització.

Davant d'aquesta situació, el Síndic demana al Consorci d'Educació de Barcelona que de cara al curs 2014/2015 proporcioni i consolidi les condicions d'escolarització d'enguany a aquest alumne, i que introdueixi les millores que escaiguin, a fi de garantir plenament el seu dret a l'educació i al màxim desenvolupament possible. 

Pel que fa a les hores de suport, les administracions acostumen a exposar que l'assignació d'hores de vetllador a cada centre depèn de les sol·licituds rebudes cada curs i de la disponibilitat d'hores, que són finites i no necessàriament condicionades al nombre de sol·licituds existents.

Davant d'aquests dèficits de recursos, el Síndic considera que condicionar les hores assignades al volum d'una ?bossa? d'hores limitada provoca (o pot provocar) que hi hagi necessitats educatives especials no suficientment cobertes, o desigualment cobertes en funció del centre d'escolarització de l'infant.

Davant d'aquest fet, el Síndic demana al Consorci d'Educació de Barcelona que revisi els procediments d'assignació d'hores de vetllador a fi de garantir que les necessitats d'aquest suport educatiu siguin el criteri fonamental a l'hora de decidir sobre les assignacions d'hores a cada alumne i centre, i parteixin d'una valoració tècnica, cas per cas, d'aquestes necessitats de suport. La valoració de les necessitats educatives especials ha de ser el criteri que determini l'assignació d'hores, i el volum de la ?bossa? d'hores no hauria de ser finit, sinó condicionat al volum de necessitats educatives especials existent.

Tramitació

Data Administració Tràmit

27/09/2012 Consorci d'Educació de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
17/12/2012 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/12/2012 Consorci d'Educació de Barcelona Resolució
28/01/2013 Consorci d'Educació de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
19/09/2013 Consorci d'Educació de Barcelona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/11/2013 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/03/2014 Consorci d'Educació de Barcelona Resolució pendent d'acceptació
22/04/2014 Consorci d'Educació de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
22/07/2014 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació
15/09/2014 Consorci d'Educació de Barcelona Irregularitat
07/04/2015 Consorci d'Educació de Barcelona Seguiment finalitzat