Resolució
Q-06175/2012 Disconformitat amb la manca de resposta de l'Ajuntament de Josa i Tuixén a un escrit

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Disciplina urbanística i inspecció
Data d'inici 20/09/2012
Data de l'últim moviment 18/02/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Josa i Tuixén Pendent d'acceptació per l'administració
Síndic Municipal de Greuges de Lleida Estudi inicial de la queixa

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de resposta de l'Ajuntament de Josa i Tuixén a l'escrit que hi va trametre en data 22 de març de 2012, en què demanava informació sobre les actuacions efectuades amb posterioritat al Decret 49/2010, de 20 de desembre, de 2010. Aquesta resolució fa referència a unes obres no ajustades a llicència dutes a terme a la tanca de separació entre la finca del promotor de la queixa i la finca veïna.

Contingut

De l'informe de l'Ajuntament de Josa i Tuixén es desprèn que s'ha corregit el motiu de queixa de la persona interessada, atès que l'1 de març de 2013 se li va notificar que l'Ajuntament havia concedit a la responsable de les obres il·legals una pròrroga per restaurar la realitat física alterada. 

Tot i que l'Ajuntament ha respost l'escrit del promotor, el Síndic observa les irregularitats següents en la tramitació de les seves denúncies:

En primer lloc, la decisió municipal de prorrogar el termini atorgat a la titular de les obres per ajustar-les a la llicència concedida no està suficientment motivada. El decret pel qual es va ordenar a aquesta persona l'adequació de les obres és de data 20 de desembre de 2010. Des de llavors ja ha passat amb escreix el termini de dos mesos que se li va atorgar per executar l'ordre. En aquest decret se l'advertia que passat aquest termini l'Ajuntament executaria forçosament la restauració de la realitat física alterada, bé mitjançant multes coercitives, bé amb l'execució subsidiària a càrrec de la titular de les obres. 

En aquest sentit, el Síndic recorda a l'Ajuntament que, d'acord amb l'article 94 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, els actes de les administracions públiques subjectes a dret administratiu són immediatament executius.

El Síndic també recorda a l'Ajuntament que segons l'article 206 del Text refós de la Llei d'urbanisme, aprovat pel Decret legislatiu 1/2010, de 3 d'agost, modificat per la Llei 3/2012, de 22 de febrer, un cop transcorregut el termini de dos mesos establert per l'article 205 sense que s'hagin ajustat les obres al contingut de la llicència, cal acordar l'enderroc de les obres a càrrec de la persona interessada. En el cas que passat un mes la persona titular de l'obra no hagi executat l'ordre d'enderroc, es pot ordenar l'execució forçosa.

En segon lloc, en l'informe de data 7 de febrer de 2011, el tècnic diu que ?és convenient instar els propietaris de la finca objecte d'aquest informe a condicionar la tanca de la finca en el seu límit amb la via pública, per tal que aquesta ofereixi unes condicions estètiques adequades?. En aquest sentit, el Síndic recorda a l'Ajuntament que l'article 197.3 del Text refós de la Llei d'urbanisme diu que els ajuntaments han d'ordenar d'ofici o a instància de qualsevol persona interessada l'execució de les obres necessàries per conservar i rehabilitar en condicions els terrenys, les construccions i les instal·lacions.

Per tot això, el Síndic demana a l'Ajuntament que, d'una banda, li comuniqui l'execució forçosa de l'ordre si passats els dos mesos que ha concedit de pròrroga a la titular de les obres, sense més dilacions, no ha ajustat la tanca a les condicions senyalades en la llicència; i, de l'altra, que li notifiqui quina és la seva decisió, suficientment motivada, quant a l'ordre d'execució suggerida pel tècnic en el seu informe.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/09/2012 Síndic Municipal de Greuges de Lleida Acusament de recepció
04/10/2012 Ajuntament de Josa i Tuixén Sol·licitud d'informació a l'Administració
13/12/2012 Ajuntament de Josa i Tuixén Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/02/2013 Ajuntament de Josa i Tuixén Segona reiteració / Obstaculització
01/03/2013 Ajuntament de Josa i Tuixén Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/03/2013 Ajuntament de Josa i Tuixén Resolució pendent d'acceptació
15/05/2013 Ajuntament de Josa i Tuixén Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
18/02/2014 Ajuntament de Josa i Tuixén Segona reiteració / No col·laboració