Resolució
Q-06181/2010 Disconformitat amb una sanció de trànsit per estacionament indegut

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 24/12/2010
Data de l'últim moviment 29/02/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Diputació de Tarragona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb una sanció imposada per ?estacionar el seu vehicle de manera que s'obstaculitza la circulació i constitueix risc per a la resta d'usuaris de la via?, d'acord amb el que disposa l'article 91.1 del Reglament general de circulació.

Exposa que va presentar un escrit d'al·legacions a l'Ajuntament de Tortosa el dia 23 de juny de 2010 en què sostenia que el lloc on estava estacionat el seu vehicle en el moment de la denúncia no estava ben senyalitzat, ja que no s'apreciava la marca vial longitudinal contínua de color groc i només hi havia un senyal vertical de prohibició d'estacionament en un sentit de la marxa.

A la resolució sancionadora de 3 de desembre de 2010 es va acordar desestimar les al·legacions plantejades pel promotor i proposar la imposició de la sanció per una infracció qualificada com a greu sense que es valoressin les al·legacions plantejades pel promotor ni s'aportés l'informe de ratificació de l'agent denunciant.

A la denúncia i a la proposta de resolució sancionadora el fet denunciat a què es fa referència es correspon amb el que disposa l'article 91.1 del Reglament general de circulació, ?estacionar el vehicle de manera que s'obstaculitza la circulació i constitueix risc per a la resta d'usuaris de la via?. No s'invoca, tal com correspon d'acord amb el principi de legalitat sancionadora, l'article vulnerat corresponent de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat vial, però el Síndic entén que en aquest cas seria l'article 65.4 d), que qualifica la conducta denunciada com a constitutiva d'una infracció greu. A la denúncia l'agent denunciant afegeix que l'estacionament del vehicle del promotor obstruïa el pas de vehicles ?de tercera categoria?.

El promotor, a les seves al·legacions, fa referència als defectes de senyalització de la via, com si la infracció comesa fos la preceptuada a l'article 65.3 de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat vial, amb concordança amb l'article 53.1 de la mateixa Llei, sobre ?obediència de senyals de circulació?, constitutiva d'una infracció lleu.

Contingut

En aquest cas, tot i que de la documentació aportada per la persona interessada es desprèn que la senyalització horitzontal existia en el moment de la denúncia, el promotor indica que aquesta no era visible perquè eren molts els vehicles que, com el seu, no havien constatat l'existència de la prohibició d'estacionar en aquell punt concret de la via, i estaven estacionats de manera que privaven la visualització de la línia groga al terra.

D'altra banda, el promotor indica i aporta fotografies que aparentment demostren que la senyalització vertical no era adequada en el moment de la denúncia, ja que sols era visible aquesta en un sentit de la marxa, quan el carrer és de doble sentit de la circulació. Tot i això, Base - Gestió d'Ingressos de la Diputació de Tarragona no dóna resposta a aquesta apreciació.

Per aquest motiu, el Síndic recorda a Base - Gestió d'Ingressos que cal donar resposta a les al·legacions sobre la manca de senyalització adequada presentades per la persona interessada i, en cas que la senyalització vertical realment no fos adequada al doble sentit de la marxa del carrer on estava estacionat el vehicle de la persona interessada, l'Ajuntament de Tortosa ha de complir l'obligació que recull l'article 57 de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat vial, i corregir aquesta mancança.

El Síndic també recorda que cal motivar la resolució de les al·legacions plantejades per la persona interessada i la imposició de les sancions, per tal que no es generi indefensió.

Tramitació

Data Administració Tràmit

17/02/2011 Base - Gestió d'Ingressos Sol·licitud d'informació a l'Administració
09/05/2011 Base - Gestió d'Ingressos Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/08/2011 Base - Gestió d'Ingressos Sol·licitud d'informació a l'Administració
03/10/2011 Base - Gestió d'Ingressos Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/02/2012 Base - Gestió d'Ingressos Resolució
29/02/2012 Base - Gestió d'Ingressos Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Reial decret legislatiu 339/1990, de 2 de març, pel qual s'aprova el text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària- BOE.63 (14/03/1990)