Resolució
Q-06188/2011 Disconformitat amb l'emissió de l'Ajuntament de Canyelles d'una liquidació corresponent a la taxa de neteja de parcel·les de l'any 2010

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 10/10/2011
Data de l'últim moviment 22/03/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Canyelles Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'emissió a nom seu de la liquidació corresponent a la taxa de neteja de parcel·les per la prestació del servei de prevenció d'incendis forestals per raó de la neteja l'any 2010 d'una parcel·la ubicada al municipi de Canyelles.

Al·lega que no va rebre cap notificació per netejar la parcel·la ni cap comunicació prèvia de l'Ajuntament en què se l'informés que actuaria de manera subsidiària. Així, manifesta que va patir indefensió perquè no va poder presentar al·legacions en contra de la necessitat de netejar la parcel·la, ja que considera que no era necessari perquè ell mateix va fer-ho l'any 2008.

Contingut

En vista de la informació tramesa per l'Ajuntament de Canyelles, el Síndic fa les consideracions següents al consistori.

L'article 3 de l'Ordenança fiscal núm. 21, reguladora de la taxa per la prestació del servei de protecció dels incendis forestals, estableix que són subjectes passius contribuents de la taxa les persones que no hagin acreditat la neteja dels solars o terrenys davant l'Ajuntament de Canyelles abans de l'1 de juny de cada any.

En cas que no s'acrediti la neteja en el termini indicat, l'Ajuntament considerarà que els titulars establerts s'acullen al sistema de prevenció d'incendis forestals consistent en l'aplicació de les mesures de neteja i creació de franges de seguretat que estableixi l'Administració segons les necessitats establertes anualment i, per tant, aquest titular tindrà la condició de subjecte passiu de la taxa. Aquesta regulació comporta la realització del fet imposable en execució subsidiària per part de l'Ajuntament i la repercussió del cost al propietari mitjançant l'emissió de la liquidació tributària corresponent, la qual cosa afecta l'esfera patrimonial del titular. 

Per aquest motiu, el Síndic considera indispensable que amb caràcter previ a l'execució subsidiària per part de l'Administració, que alhora es configura com el fet imposable del tribut que ha de satisfer el subjecte passiu, s'atorgui al titular de la parcel·la un tràmit d'audiència a fi que pugui al·legar allò que consideri convenient per a la defensa dels seus drets i interessos, sens perjudici de les actuacions urgents i immediates a què l'Ajuntament es vegi obligat per raons de seguretat.

Així, a fi de garantir la seguretat jurídica i el dret de defensa dels contribuents, caldria haver informat l'obligat tributari de l'inici del procediment d'aplicació dels tributs amb l'execució subsidiària per part de l'Administració, i atorgar-li el tràmit d'audiència pertinent.

Fet aquest suggeriment, el Síndic dóna per tancades les seves actuacions en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

18/10/2011 Ajuntament de Canyelles Sol·licitud d'informació a l'Administració
16/12/2011 Ajuntament de Canyelles Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/01/2012 Ajuntament de Canyelles Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
22/03/2012 Ajuntament de Canyelles Resolució