El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de resposta de l'Ajuntament de Solsona a la reclamació que va presentar el 20 de desembre de 2010 amb relació a l'ajut econòmic per pagar les despeses de l'organització de les Primeres Jornades Científiques de Fibromiàlgia, Síndrome de Fatiga Crònica i Sensibilitat Química Múltiple de la Catalunya Central, que es van dur a terme el 19 de novembre de 2010 a Solsona.
La Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, estableix a l'article 17.2 que les corporacions locals han d'aprovar les bases reguladores de la subvenció per mitjà d'una ordenança general de subvencions o mitjançant un ordenança específica per a les diferents modalitats de subvencions, i sempre en el marc de les bases d'execució del pressupost.
L'apartat 3 de l'article 17 disposa que la norma reguladora de les bases de concessió de les subvencions ha de concretar, com a mínim, el procediment de concessió de la subvenció, els criteris objectius per a l'atorgament i el termini i la manera d'efectuar la justificació per part del beneficiari, entre altres extrems.
Els procediments de concessió de les subvencions són dos: el procediment ordinari, que es tramita en règim de concurrència competitiva (art. 22.1) i el procediment de concessió directa (art. 22.2). Aquest darrer, el de concessió directa, només pot ser emprat quan es tracti de subvencions previstes nominativament en els pressupostos; imposades a l'Administració per una norma de rang legal; acreditatives de raons d'interès públic, social, econòmic o humanitàries o altres degudament justificades, que en dificultin la convocatòria pública.
En el cas objecte de la queixa, el Síndic entén que l'Ajuntament va optar per tramitar l'ajut o subvenció pel procediment de concessió directa; ara bé, d'una banda, la subvenció es va atorgar per la Junta de Govern Local de 22 de novembre de 2010 a l'Associació Catalana d'Afectats de Fibromiàlgia, una entitat que no l'havia sol·licitada; i d'altra banda, l'Ajuntament no ha acreditat quina va ser la cobertura jurídica que va fonamentar l'ajut atorgat al marge del procediment ordinari de concurrència competitiva.
Per aquestes raons, el Síndic entén que l'Ajuntament no podia haver atorgat l'ajut en les circumstàncies en què ho va fer i, en fer-ho, va prescindir legalment del procediment previst, de manera que és nul de ple dret, d'acord amb l'article 62.1 e) de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.