Resolució
Q-06206/2011 Expulsió d'un menor estranger immigrant no acompanyat d'un centre de protecció a la infància per haver complert els divuit anys segons el seu passaport

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Menors immigrants no acompanyats
Data d'inici 11/10/2011
Data de l'últim moviment 26/10/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució
Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Una fundació denuncia que s'ha expulsat un noi originari de Ghana d'un centre de protecció a la infància per haver complert els divuit anys segons el seu passaport, sense que la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA) hagi fet cap gestió per ajudar-lo en la transició a la vida adulta. Exposen que actualment dorm al carrer.

Contingut

El Síndic ja va estudiar la qüestió de les proves mèdiques de determinació de l'edat dels menors estrangers immigrants no acompanyats expulsats dels centres de protecció a la infància i a l'adolescència arran de l'actuació d'ofici 05829/2009.

En el marc d'aquesta actuació d'ofici, després de rebre i valorar la resposta del Departament de Benestar Social i Família, el Síndic va traslladar a aquest departament una sèrie de consideracions i suggeriments, i li va demanar que revisés el Protocol d'atenció dels infants estrangers immigrants no acompanyats existent en l'actualitat, en el sentit que: 

- no tot infant, pel fet de ser immigrant no acompanyat, ha de ser posat a disposició dels Mossos d'Esquadra i de la Fiscalia de Menors com a pas previ necessari.

- la DGAIA ha de donar l'atenció immediata que sigui requerida, independentment que aquests infants hagin estat prèviament posats a disposició dels Mossos d'Esquadra i de la Fiscalia de Menors.

- els infants sobre els quals no es dubta de la seva minoria d'edat no han de ser posats a disposició necessàriament dels Mossos d'Esquadra i de la Fiscalia de Menors ni seguir el mateix procediment d'atenció immediata que els infants sobre els quals es dubta de la seva minoria d'edat.

Així, el Síndic demana al Departament de Benestar Social i Família que també faci extensius aquests suggeriments al cas del jove objecte d'aquesta queixa i que, quan formuli resposta a aquestes noves consideracions, ho faci també en aquest expedient de queixa particular.

Tramitació

Data Administració Tràmit

14/11/2011 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
14/11/2011 Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya Altres formes de finalitzar
02/01/2012 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/01/2012 Departament de Benestar Social i Família Resolució
17/02/2012 Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya Resolució
27/04/2012 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
05/07/2012 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
08/08/2012 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
26/10/2012 Departament de Benestar Social i Família Resolució

Expedients Relacionats

Q-05505/2011