Resolució
Q-06206/2014 Manca d'actuació suficient de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet davant els problemes d'inundacions i humitats que afecten una finca

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Gestió de residus
Data d'inici 08/08/2014
Data de l'últim moviment 17/06/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa exposa que té una finca a Santa Coloma de Gramenet que pateix inundacions a causa de les obres que l'Ajuntament va dur a terme a la xarxa de clavegueram, i que l'aigua de la pluja que s'acumula entre la via pública i la seva façana per defectes en la canalització li provoca humitats.

Pel que fa a les inundacions, l'Ajuntament al·lega que els possibles defectes es troben situats en el clavegueram de la finca, abans de ser connectat a la xarxa general de clavegueram, de manera que entén que la reparació correspon a la propietat de la finca. Tot i així, el consistori indica que la reposició de la urbanització afectada anirà a càrrec de l'Ajuntament. Sobre aquesta qüestió, el promotor de la queixa considera que no s'ha justificat degudament el posicionament de l'Ajuntament ni s'ha concretat quina part de la urbanització anirà a càrrec de l'Ajuntament.

Pel que fa a les humitats, l'Ajuntament explica les mesures que ja s'han pres i les que s'adoptaran. Tanmateix, el promotor posa de manifest que les mesures preses fins ara són insuficients, ja que segueixen produint-se humitats.

Contingut

En relació amb les humitats que provoca l'aigua de pluja que s'acumula entre la via pública i la propietat del promotor, atès que les molèsties continuen, cal que l'Ajuntament valori adoptar altres mesures complementàries per resoldre la problemàtica de les humitats en la façana de la finca. 

En relació amb les inundacions que pateix el local a causa de les obres a la xarxa de clavegueram, cal tenir present que el propietari de la finca no té cap control sobre la connexió al clavegueram, que està ubicada sota la via pública. L'Administració local disposa de més elements per esbrinar quina pot ser la causa dels danys a les canalitzacions i les connexions situades a la via pública, té més mitjans tècnics i personals i gaudeix de la potestat de policia sobre el domini públic (autoritza, inspecciona i controla les obres a la via pública). Així doncs, seria més adient que la responsabilitat del particular sobre les canalitzacions i connexions que estan a la via pública és limités a aquells casos en què el titular del servei de clavegueram pogués acreditar que hi ha hagut un ús incorrecte o irregular del servei per part del particular.

Per tot això, el Síndic considera que no és correcte que l'Ajuntament carregui sobre el particular tota la responsabilitat del manteniment i la reparació de les canalitzacions i les connexions que transcorren per la via pública, sobretot si es pot concloure que els danys no es van produir per un ús incorrecte de la xarxa sinó pels possibles efectes d'unes actuacions urbanístiques promogudes i supervisades per l'Ajuntament. Per tant, suggereix al consistori que procuri resoldre aquest problema. En aquest sentit, el promotor ha informat que acceptaria l'acord següent: que la intervenció per fer o reparar la connexió i la conducció anessin a càrrec seu i que el cost d'obrir i tancar la rasa i reurbanitzar la zona un cop s'hagués executat la nova connexió anés a càrrec de l'Ajuntament.

Tramitació

Data Administració Tràmit

22/09/2014 Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/10/2014 Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/03/2015 Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet Resolució pendent d'acceptació
31/03/2015 Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet Resposta a la resolució pendent d'acceptació
29/05/2015 Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet No irregularitat
01/06/2015 Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
17/06/2015 Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració