Resolució
Q-06209/2010 Disconformitat amb la resposta de l'Agència Catalana de la Joventut a una queixa presentada pel consum de tabac, begudes alcohòliques i altres substàncies en un camp de treball.

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Educació en el lleure, oci i activitats esportives de l'infant
Data d'inici 28/12/2010
Data de l'últim moviment 30/06/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada va presentar una queixa a l'Agència Catalana de la Joventut (en endavant ACJ) en què denunciava que en un camp de treball es va permetre de forma continuada fumar tabac mesclat amb altres substàncies i ingerir begudes alcohòliques a menors d'edat de catorze i quinze anys, i es mostra disconforme amb la resposta facilitada, atès que considera que no es va prendre cap mesura correctora.

Contingut

La Direcció General de la Joventut (en endavant DGJ), mitjançant l'informe emès en resposta al Síndic, manifesta que tant aquesta direcció com l'ACJ consideren la promoció d'hàbits saludables entre la població jove com una actuació prioritària, i que disposen d'un programa de treball sobre salut que se centra, principalment, en dos àmbits d'actuació; la promoció d'hàbits saludables i la prevenció de conductes de risc. Sobre el consum de tabac, alcohol i altres substàncies, la prioritat és sensibilitzar mitjançant campanyes i exposicions sobre les conductes de risc i assessorar i informar davant els dubtes i les preguntes que plantegin els i les joves.

En l'àmbit del lleure educatiu dels camps de treball d'estiu, el Servei d'Educació en el Lleure de la DGJ publica anualment un material mitjançant el qual pretén donar assessorament a les entitats organitzadores d'activitats d'educació en el lleure en les quals participen menors d'edat.

Quant a la supervisió que es fa de les dinàmiques generades en els diferents camps de treball, l'informe exposa que, davant d'una queixa, l'ACJ i la DGJ demanen a l'entitat organitzadora un informe per poder contrastar els fets. 

En aquest cas concret, l'entitat que ha emès l'informe circumscriu l'alcohol de forma exclusiva la darrera nit i en el marc de la festa de comiat en què es va permetre una ingesta simbòlica i controlada d'alcohol per evitar possibles actuacions clandestines per aconseguir begudes d'aquest tipus. Pel que fa al tabac, aclareixen que es va limitar a participants del camp provinents de centres residencial d'acció educativa que tenien permís dels seus educadors per fumar. Finalment, desmenteixen que el tabac es barregés amb altres substàncies.

El Síndic constata que els camps de treball han de complir el que estableix el Decret 137/2003, de 10 de juny, de regulació de les activitats d'educació en el lleure en les quals participen menors de divuit anys, i vist que l'entitat organitzadora va incomplir l'article 11.1.8 d'aquest decret que estableix que són obligacions de la persona responsable de l'activitat fer complir les normes vigents de prevenció en matèria de begudes alcohòliques, tabac i qualsevol altra substància, hi hauria la possibilitat d'incoar un expedient de revocació de la subvenció.

Així, malgrat que en l'informe de resposta es remarca que la responsabilitat en la gestió dels camps de treball recau en les entitats organitzadores, el Síndic observa que ni la DGJ ni l'ACJ en fan una supervisió directa, i per això recorda que és la Direcció General de la Joventut l'òrgan que fa la convocatòria pública anual de subvencions a entitats per al foment i la promoció de camps de treball per a joves, i qui pot revocar les subvencions en cas que s'incompleixin les condicions imposades als beneficiaris en motiu de la seva concessió. 

Així, el Síndic suggereix que s'adoptin les mesures que siguin necessàries per avançar en la conveniència d'introduir a les bases reguladores de les subvencions de camps de treball una referència explícita a l'obligació de les entitats beneficiàries d'impedir el consum d'alcohol, tabac i altres substàncies que generin dependència, al marge de l'obligació de complir el que estableix el Decret 137/2003, de 10 de juny.

El Síndic suggereix també que la DGJ continuï explorant l'aprovació d'un instrument normatiu que permeti la supervisió del compliment d'aquestes condicions en general i que permeti sancionar l'incompliment de les obligacions establertes en matèria d'activitats d'educació en el lleure.

Tramitació

Data Administració Tràmit

19/01/2011 Direcció General de Joventut Sol·licitud d'informació a l'Administració
12/05/2011 Direcció General de Joventut Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/05/2011 Direcció General de Joventut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/06/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució
03/06/2011 Departament de Benestar Social i Família Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
30/06/2011 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat