Resolució
Q-06212/2012 Disconformitat amb la denegació d'un ajut de menjador escolar

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Beques i ajuts
Data d'inici 25/09/2012
Data de l'últim moviment 31/03/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Consell Comarcal del Tarragonès Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la denegació de l'ajut de menjador escolar per al seu fill. Lamenta que, malgrat ingressar 950 euros, ser família monoparental, treballar a jornada completa i tenir despeses d'hipoteca i altres, no hagi pogut accedir a un ajut de menjador escolar.

Contingut

De l'informe del Consell Comarcal del Tarragonès es desprèn que la denegació ve motivada pel fet que aquest alumne no ha obtingut una puntuació igual o superior als 6 punts, que és la puntuació de tall que, d'acord amb l'aplicació de les bases de la convocatòria pública per a la concessió d'ajuts econòmics de caràcter individual per als menjadors escolars corresponent al curs 2012/2013, determina l'obtenció d'aquests ajuts.

Respecte a la renda familiar, les bases estableixen que per sobre dels 3.073 euros/persona/any no es concedeix puntuació per les característiques socioeconòmiques de la família.

Segons la informació aportada pel Consell Comarcal del Tarragonès, els ingressos familiars són de 14.331,08 euros anuals, que corresponen a 7.165 euros per persona membre de la unitat familiar (per sobre dels 3.073 euros/persona/any previstos a les bases).

La Llei 13/2006, de 27 de juliol, de prestacions socials de caràcter econòmic, defineix la situació de necessitat com la situació derivada de qualsevol contingència que es produeix en la vida d'una persona i que li impedeix de fer front a la manutenció, a les despeses pròpies de la llar, la comunicació i el transport, i també a totes les despeses imprescindibles per poder tenir una vida digna. La norma té en compte que aquesta situació de necessitat es pot referir a una persona individual, a una unitat familiar o a una unitat de convivència. 

Aquesta llei també regula la valoració de la situació de necessitat per mitjà de l'indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC). Aquest indicador, la quantia del qual es fixa mitjançant la Llei de pressupostos de la Generalitat, és l'element definitori bàsic per poder tenir dret o accés a les prestacions, i també per determinar la quantia dels ajuts. Tal com estableix la llei, s'entén, amb caràcter general, que hi ha manca de recursos econòmics quan els ingressos personals són inferiors a l'indicador de renda de suficiència (amb increments d'un 30% per cada membre de la unitat familiar o de la unitat de convivència que no té patrimoni ni ingressos), i la quantia de les diferents prestacions establertes es fixa prenent com a referència l'indicador de renda de suficiència.

Segons la Llei 1/2012, del 22 de febrer, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2012, la renda de suficiència se situa en 7.967,73 euros per al cas d'una persona individual. En el cas d'una família amb dos membres, la renda de suficiència se situa en 10.358,05 euros. 

Des del punt de vista de l'ordenament jurídic, doncs, i aplicant aquests criteris, no es pot afirmar taxativament que el fill de la promotora de la queixa visqui en una família amb una situació d'insuficiència de renda, de manera que el Síndic no aprecia irregularitat en l'actuació de l'Administració.

Amb tot, cal considerar que ocasionalment els criteris generals establerts en la normativa poden no copsar determinades situacions particulars de necessitat econòmica. 

Dit això, després d'analitzar amb deteniment els criteris que ordenen la concessió dels ajuts, el Síndic ha indicat al Consell Comarcal del Tarragonès que el llindar de renda a partir del qual es concedeix puntuació (3.073 euros/persona/any) previst en les bases de la convocatòria és excessivament baix, atès que no permet discriminar positivament en la puntuació les diferents situacions de necessitat econòmica derivades d'aplicar l'indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) previst en la Llei 13/2006, de 27 de juliol, de prestacions socials de caràcter econòmic.

Des d'aquesta perspectiva, el Síndic demana al Consell Comarcal del Tarragonès que adapti les bases de la convocatòria per a la concessió d'ajuts econòmics de caràcter individual per al menjador escolar, i més concretament el llindar d'ingressos familiar a partir del qual s'atorga puntuació, a fi que s'atorgui puntuació a totes aquelles rendes familiars que s'ubiquen per sota de l'indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC).

Tramitació

Data Administració Tràmit

08/10/2012 Consell Comarcal del Tarragonès Sol·licitud d'informació a l'Administració
24/10/2012 Consell Comarcal del Tarragonès Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/10/2012 Consell Comarcal del Tarragonès Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
16/01/2013 Consell Comarcal del Tarragonès Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
10/12/2013 Consell Comarcal del Tarragonès Resposta a la resolució pendent d'acceptació
21/01/2014 Consell Comarcal del Tarragonès Sol·licitud d'informació a l'Administració
19/02/2014 Consell Comarcal del Tarragonès Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/03/2014 Consell Comarcal del Tarragonès Irregularitat
31/03/2014 Consell Comarcal del Tarragonès Seguiment finalitzat