Un cop valorat l'informe tramès pel Districte d'Horta-Guinardó, el Síndic assenyala, amb independència del temps que hagin tardat les persones interessades a atendre el requeriment d'esmenes de deficiències, el retard dels serveis municipals a l'hora de fer el requeriment esmentat des de la presentació de la sol·licitud de llicència.
Respecte a aquest fet, el Síndic recorda que l'article 3 de l'Ordenança municipal d'obres menors estableix com a fonaments de la regulació d'aquestes obres:
"a) Agilitar els procediments i facilitar l'exercici de l'activitat als ciutadans, de conformitat amb el principi de menor intervenció.
b) Simplificar l'aportació de documentació per part dels ciutadans.
c) Promoure els mitjans tècnics electrònics, informàtics i telemàtics en les relacions amb els ciutadans.
d) Assegurar l'adequada preservació dels interessos públics en l'execució de les obres."
En aquest sentit, "la resolució per la qual s'atorgui o es denegui motivadament la llicència s'haurà de dictar i notificar en el termini màxim d'un mes a comptar des del dia hàbil següent al d'entrada de la sol·licitud en el Registre" (article 9 de l'Ordenança esmentada). Així mateix, s'ha de tenir en compte que els informes s'han d'emetre deu dies abans de la data en què s'exhaureixen els terminis per dictar resolució en els expedients de sol·licitud de llicència (article 79 del Decret 179/1995, de 13 de juny). Consegüentment, els requeriments d'esmenes en els expedients de llicències d'obres menors s'han d'efectuar abans d'exhaurir-se el termini del mes per resoldre.
A més, el Síndic recorda les implicacions que aquests retards tenen en l'aplicació del silenci administratiu. Els retards imputables a l'Administració en la tramitació de llicències, d'una banda, endarrereixen innecessàriament l'execució de les obres, ja que les persones interessades no corren el risc d'emparar-se en el silenci administratiu i començar-les, i per tant es desvirtua la funcionalitat d'aquesta figura nascuda per protegir els administrats de la inactivitat i dels retards de l'Administració; i d'altra banda, poden perjudicar econòmicament els agents del sector, en un moment de crisi com l'actual.
Per tot això, el Síndic suggereix al consistori, en primer lloc, que identifiqui els motius pels quals es va produir aquest retard; en segon lloc, que estudiï quin és el termini actual de resolució de llicències en aquest Districte; i en tercer lloc, que valori i adopti les mesures i els recursos necessaris per reduir el temps de resolució dels expedients de llicències.
Arran de l'últim informe tramès per l'Ajuntament de Barcelona, el Síndic li ha demanat que persisteixi en la línia d'abreujar els terminis de resolució de llicències, sobretot en moments en què cal eliminar les barreres i els obstacles innecessaris i injustificats en el sector de la construcció, el qual ha estat un dels principals afectats per la crisi.
Amb aquesta reflexió, el Síndic finalitza la seva intervenció en aquest assumpte.