Resolució
AO-06227/2011 Actuació d'ofici per estudiar els efectes de l'ajornament del pagament de la factura de la Seguretat Social a les farmàcies catalanes

Matèries
Polítiques socials
Salut
Prestacions sanitàries
Data d'inici 11/10/2011
Data de l'últim moviment 31/12/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució
Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

Arran de les notícies publicades en diversos mitjans de comunicació, el Síndic ha tingut coneixement que el CatSalut ha ajornat 30 dies el pagament de la factura de la Seguretat Social a les farmàcies catalanes.

Per aquest motiu, el Síndic ha obert aquesta actuació d'ofici, a fi d'estudiar si es garanteix el dret dels usuaris d'adquirir medicaments prescrits amb receptes del CatSalut, ja que l'ajornament del pagament de la factura de la Seguretat Social a les farmàcies catalanes pot provocar un risc de desabastament de medicaments i, consegüentment, afectar els drets dels usuaris a obtenir medicació i productes sanitaris necessaris per a la seva salut.

Contingut

El 16 de novembre de 2011, el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya (CCFC) informa que hi ha un retard en el pagament de les factures per part del CatSalut, que no s'ha rebut cap denúncia d'usuaris afectats per algun possible problema de dispensació de la medicació prescrita amb recepta de la Seguretat Social en cap dels quatre col·legis de farmacèutics de Catalunya i que les oficines de farmàcia assumeixen personalment la despesa dels interessos originats pel retard del pagament de la factura perquè els ciutadans puguin tenir els medicaments que necessiten.

Afegeix que les dificultats que travessen algunes farmàcies fa que un percentatge aproximat del 9% es trobi en una situació de viabilitat econòmica certament compromesa i adverteix que això, agreujat pel retard en el pagament de les factures par part del CatSalut, pot afectar l'ampli estoc que tenen les farmàcies i els distribuïdors farmacèutics.

El 31 de gener de 2012, el Departament de Salut informa que el pagament de la factura a les oficines de farmàcia es fa a 65 dies de mes vençut o a 53 dies de presentació de la factura i que la Direcció General de Regulació, Planificació i Recursos Sanitaris no ha rebut cap reclamació relativa a la manca de subministrament de medicaments que es vinculi a la demora en el pagament de la factura.

El 10 de maig de 2012, després de formular una sèrie de consideracions, el Síndic ha recordat el dret dels usuaris a obtenir la medicació que els calgui i l'obligació de les oficines de farmàcia de dispensar els medicaments i els productes sanitaris que els sol·licitin. En conseqüència, els ha instat a preveure les accions necessàries per garantir que cap usuari que vagi a una oficina de farmàcia amb una recepta de la Seguretat Social es trobi que no la pot obtenir perquè, a causa del retard en el pagament de la facturació, l'oficina no la pot proporcionar. Fins i tot, n'ha apuntat alguna com ara la ràpida coordinació per derivar l'usuari al col·legi de farmacèutics que correspongui o a una altra oficina de farmàcia on se li pugui proporcionar el medicament amb immediatesa, l'inici de possibles actuacions inspectores dirigides a esbrinar per què no s'ha pogut proporcionar la medicació demanada o la sol·licitud d'un préstec per part del col·legi de farmacèutics, com ha fet el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Madrid (segons el que s'ha publicat en premsa).

També ha recordat al Departament de Salut la plena vigència de l'apartat del Text refós del concert d'atenció farmacèutica entre el Servei Català de la Salut (SCS) i el CCFC, que recull que l'SCS es compromet a abonar la factura de la prestació farmacèutica a càrrec seu el dia 5 del mes següent al de la presentació de la factura. En conseqüència, li ha suggerit que doni les ordres oportunes per corregir el retard que es produeix actualment, de manera que la factura de farmàcia s'aboni en el temps acordat. Si bé el Síndic és conscient de la dimensió i les conseqüències de la crisi econòmica, i també dels greus trastorns de tresoreria de l'Administració de la Generalitat, considera que cal vetllar perquè el dret a obtenir els medicaments i els productes sanitaris necessaris estigui garantit en tot el seu abast i sense condicionants.

Així mateix, en el cas que la voluntat d'una de les parts sigui establir nous terminis de pagament, el Síndic ha suggerit que es pactin amb claredat quins seran aquests nous terminis i, en aquest sentit, que es prevegin mesures per minimitzar els efectes que aquesta nova determinació pot tenir en els titulars de les oficines de farmàcia. 

Val a dir que tant l'obertura de l'actuació d'ofici com les consideracions i els suggeriments que ha formulat el Síndic sobre aquest assumpte han estat anteriors a la convocatòria de la jornada de vaga de les farmàcies catalanes, que va tenir lloc el 25 d'octubre de 2012.

El 20 de setembre de 2012, el CCFC informa que ha comunicat als seus col·legiats la necessitat que es compleixin les previsions establertes en la normativa i, consegüentment, que es trobin en disposició de subministrar els medicaments o els productes sanitaris que els sol·licitin els usuaris del CatSalut amb la presentació de la recepta corresponent. 

Pel que fa al termini de pagament de la factura, assenyala que està en contacte permanent amb el CatSalut perquè la situació es redreci i ben aviat es torni a abonar la factura en els terminis que determina la normativa. I atès que la voluntat del CatSalut és revertir la situació actual d'incompliments, no considera necessari modificar els terminis d'abonament de les factures previst.

A mitjan desembre, el Departament informa que reconeix l'impacte financer negatiu que suposa per a les farmàcies un retard en el pagament i assenyala que per corregir-ho està treballant per regularitzar la situació i poder fer front als pagaments dins els terminis establerts en el concert.

Pel que fa al dret dels usuaris a obtenir la medicació i al fet que aquest dret es pugui veure compromès fruit d'aquests endarreriments, manifesta que no té constància que s'hagi generat aquest tipus d'afectació i que la dispensació de medicaments i productes sanitaris està garantida en tot moment.

Atès que de la informació rebuda se'n desprèn que el dret dels usuaris a obtenir medicació i productes sanitaris necessaris per a la seva salut no s'ha vist afectat (malgrat els retards en els terminis de pagament de la factura de farmàcia), el Síndic finalitza aquesta actuació d'ofici, confiant, d'una banda, que tot i que no s'hagi fet esment de mesures concretes per garantir el dret dels usuaris del CatSalut a obtenir la medicació prescrita i que no es tingui constància de cap cas concret en què no s'hagi pogut dispensar la medicació en una farmàcia, en cas que s'arribés a produir aquesta situació, tant el CatSalut com el CCFC esmerçarien esforços per donar-hi solució amb celeritat; i de l'altra, que es continuarà treballant fins aconseguir que la factura de farmàcia s'aboni en els terminis previstos en el concert vigent.

Tramitació

Data Administració Tràmit

24/10/2011 Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya Sol·licitud d'informació a l'Administració
24/10/2011 Departament de Salut Sol·licitud d'informació a l'Administració
16/11/2011 Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/01/2012 Departament de Salut Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
31/01/2012 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/05/2012 Departament de Salut Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
10/05/2012 Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
13/09/2012 Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
20/09/2012 Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
05/11/2012 Departament de Salut Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
14/12/2012 Departament de Salut Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
24/12/2012 Departament de Salut Resolució
24/12/2012 Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya Resolució
31/12/2012 Departament de Salut Seguiment finalitzat
31/12/2012 Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya Seguiment finalitzat

Expedients Relacionats

AO-02106/2013