Resolució
Q-06236/2014 Disconformitat amb diversos aspectes d'un expedient sancionador per una presumpta infracció de trànsit consistent a estacionar en una zona vermella sense el comprovant horari preceptiu

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 11/08/2014
Data de l'últim moviment 13/02/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Cardedeu Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb diversos aspectes d'un expedient sancionador instruït a nom seu per una presumpta infracció de trànsit comesa el 28 de juny de 2014 i consistent a estacionar en una zona vermella sense el comprovant horari preceptiu. Nega haver comès la infracció que se li atribueix i aporta còpia de les al·legacions que va formular en aquest sentit, al·legacions que van ser desestimades per resolució de 2 d'agost de 2014. Es queixa que ha rebut una resolució estàndard, que no dóna resposta a les qüestions que ella plantejava en fase d'al·legacions.

Contingut

Un cop examinada la documentació aportada, el Síndic constata que, tal com va manifestar la persona interessada, la resolució sancionadora és de tipus estàndard i no respon a les qüestions que plantejava.

En concret, la promotora manifestava que, atès que els vigilants de les zones d'estacionament amb límit horari no gaudeixen de la presumpció de veracitat que la Llei de trànsit atorga als agents de l'autoritat encarregats de la vigilància del trànsit, calia disposar d'alguna altra prova que acredités la comissió de la infracció, a banda dels fets recollits en l'acta.

Aquesta irregularitat no és determinant d'una actuació administrativa invàlida, atès que la persona interessada ha pogut defensar-se de la imputació i accedir a l'expedient abans que es dictés la resolució. Igualment, l'Ajuntament de Cardedeu disposa de les proves fotogràfiques obtingudes al moment en què es va efectuar la denúncia, i no consta cap prova aportada per la persona interessada per contradir la versió del vigilant.  

Tot i això, en relació amb el format estàndard emprat per l'Ajuntament per resoldre l'expedient, el Síndic recorda que les resolucions administratives sancionadores han de ser motivades, han de fer referència succinta de fets i fonaments de dret i han de resoldre les qüestions plantejades en l'expedient per les persones interessades. 

En aquest cas, doncs, a banda de demanar a l'Ajuntament que en les resolucions sancionadores que dicti en el futur es tingui en compte aquest principi, el Síndic també vol posar de manifest que per tal que les fotografies obtingudes pels vigilants puguin servir per fonamentar les seves manifestacions sobre els fets denunciats cal que aportin algun element que permeti de forma clara determinar el lloc on han estat preses.

Tramitació

Data Administració Tràmit

04/09/2014 Ajuntament de Cardedeu Sol·licitud d'informació a l'Administració
20/10/2014 Ajuntament de Cardedeu Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/10/2014 Ajuntament de Cardedeu Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/10/2014 Ajuntament de Cardedeu Resolució pendent d'acceptació
06/11/2014 Ajuntament de Cardedeu Resposta a la resolució pendent d'acceptació
07/11/2014 Ajuntament de Cardedeu Resolució pendent d'acceptació
23/12/2014 Ajuntament de Cardedeu Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
10/02/2015 Ajuntament de Cardedeu Resposta a la resolució pendent d'acceptació
13/02/2015 Ajuntament de Cardedeu No irregularitat