Resolució
Q-06243/2014 Retard en la tramitació d'una sol·licitud de plaça residencial per a un noi que pateix retard mental i trastorn de l'espectre autista no filiat

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Problemes de salut i/o discapacitat en l'infant
Data d'inici 11/08/2014
Data de l'últim moviment 02/10/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el retard en la tramitació de la sol·licitud de plaça residencial que ha presentat a nom del seu fill, de 15 anys i diagnosticat de retard mental i trastorn de l'espectre autista no filiat. 

El menor ha requerir escolarització a un centre d'educació especial i està sent controlat al centre de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ) de l'Hospital Sant Rafael. Últimament ha presentat episodis de trastorn de conducta amb agressivitat i violència contra el seu entorn familiar i també s'ha autolesionat. Ha necessitat en diverses ocasions intervenció urgent del Sistema d'Emergències Mèdiques al domicili i dels Mossos d'Esquadra per fer el trasllat a l'Hospital Sant Sant Joan de Déu, on l'han ingressat per ajustar-li la medicació. 

Tot i això, la família ha estat informada pel Departament de Benestar Social i Família que es pot trigar anys a disposar de plaça residencial per al noi, atès que hi ha poques places i tenen prioritat els infants i adolescents els pares dels quals han renunciat a la seva custòdia.

Contingut

El Síndic ha recomanat reiteradament que s'esmeni la situació de manca de places residencials per a adolescents amb problemes de salut mental greu a Catalunya, i ha reiterat les dificultats constatades d'aquests adolescents amb malaltia mental per accedir a un tractament i a un suport integrals adequats a les seves necessitats. 

De fet, al Síndic arriben casos de famílies sense mitjans econòmics i amb un fill adolescent amb discapacitat o trastorn greu de conducta que han hagut de renunciar a la tutela perquè el fill pugui accedir a la xarxa pública quan les característiques de la seva malaltia fan que la família no pugui prestar-li una atenció adequada ni pugui rebre atenció ambulatòria. 

El Síndic recorda que és contrari als drets dels infants que els pares hagin de prendre aquesta decisió a causa de situacions extremes, ja que el deteriorament de la convivència familiar és de tal magnitud que pot posar en perill la integritat física del mateix adolescent i dels membres del nucli familiar. Es tracta de joves que no estan desemparats per la seva família, sinó que la manca de recursos adequats per atendre'ls obliga les famílies a actuar contra la seva voluntat perquè l'Administració els atengui amb recursos que no estan previstos per a aquests supòsits. 

En vista d'aquestes consideracions, i atesa la situació límit que afecta greument la qualitat de vida d'aquest noi i del seu nucli familiar, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que s'assigni al fill del promotor de forma urgent un recurs residencial adequat a les seves necessitats.

Tramitació

Data Administració Tràmit

23/10/2014 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Sol·licitud d'informació a l'Administració
09/12/2014 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/12/2014 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/12/2014 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
02/02/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
10/04/2015 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
17/04/2015 Departament de Benestar Social i Família No irregularitat
02/10/2015 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat