Resolució
Q-06282/2011 Disconformitat amb l'actuació de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra durant el desnonament d'un habitatge de Barcelona

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Actuació de forces de seguretat
Data d'inici 17/10/2011
Data de l'últim moviment 09/07/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Interior Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'actuació de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra durant el desnonament d'un habitatge de Barcelona el dia 25 de juliol de 2011.

Exposa que els agents van utilitzar la força contra els presents, tant envers les persones concentrades com envers els curiosos que miraven què passava.

Contingut

Un cop analitzat l'informe tramès pel Departament d'Interior, el Síndic ha arribat a les conclusions següents:

a. Pel que fa a la visibilitat dels distintius identificatius dels agents actuants, el Síndic considera que el fet que el Departament, després de set mesos des que es va obrir l'expedient de queixa, informi que la Direcció General de la Policia ?continua realitzant estudis i avaluacions de les diferents formes de fer visibles els distintius identificatius dels agents en situacions extremes?, és una manera d'eludir aquest assumpte.

Per això, demana al Departament que es pronunciï sobre si accepta o no el suggeriment formulat per aquesta institució sobre la necessitat que els agents portin la identificació en un lloc visible, sense que aquesta quedi oculta per les armilles de protecció, la qual cosa suposa una vulneració dels drets i les garanties dels ciutadans.

b. En relació amb el presumpte excés de força o els comportaments inadequats que denuncia la persona interessada, de la informació tramesa no es desprenen comportaments inadequats, i tot indica que l'actuació de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra va ser en tot moment proporcionada a les circumstàncies, d'acord amb els diferents procediments normalitzats de treball, amb la finalitat de protegir la seguretat de les persones i evitar una alteració greu de l'ordre públic en l'execució d'un manament judicial.

c. En relació amb el llistat dels béns retirats de l'habitatge, de l'informe es desprèn que el Departament ha acceptat el suggeriment del Síndic en el sentit que en aquests casos s'intentarà donar la informació per escrit a fi d'evitar conflictes, i s'informarà les persones que és la seva responsabilitat directa, o del seu procurador o advocat, contactar amb el jutjat per gestionar la recollida o la devolució d'aquests efectes. 

Per tant, el Síndic queda a l'espera que el Departament l'informi pel que fa al suggeriment relatiu a la identificació dels agents policials.

Tramitació

Data Administració Tràmit

27/10/2011 Direcció General de la Policia Sol·licitud d'informació a l'Administració
07/12/2011 Departament d'Interior Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/12/2011 Direcció General de la Policia Sol·licitud d'informació a l'Administració
12/03/2012 Direcció General de la Policia Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
13/04/2012 Departament d'Interior Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/05/2012 Departament d'Interior Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
25/06/2012 Departament d'Interior Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
06/07/2012 Departament d'Interior Resolució
09/07/2012 Departament d'Interior Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Decret 184/1995, de 13 de juny, de regulació dels uniformes reglamentaris, els distintius, les distincions, les salutacions i la identificació del cos de la policia de la Generalitat-mossos d'esquadra. - DOGC.2066 (23/06/1995)
Llei orgànica 1/1992, de 21 de febrer, de protecció de la seguretat ciutadana- BOE.46 (22/02/1992)