Resolució
Q-06287/2011 Manca de pagament de la prestació de la renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 17/10/2011
Data de l'últim moviment 29/07/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa, titular de la renda mínima d'inserció, manifesta que no va rebre el xec corresponent a la mensualitat d'agost de 2011.

Exposa que ha presentat diverses reclamacions en què demana que es faci el pagament, i en data 12 de setembre de 2011 es va entrevistar amb personal del Departament d'Empresa i Ocupació per verificar que compleix els requisis establerts per continuar sent beneficiari de la prestació, però encara no ha rebut cap resposta.

Contingut

En l'informe de la Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom sobre aquest assumpte s'exposa, d'una banda, que es va produir una incidència en la tramesa del xec corresponent al mes de juliol, i que tan aviat com sigui possible s'abonaran les mensualitats pendents, de juliol i agost; i d'altra banda, s'indicava que posteriorment es va suspendre la prestació concedida a la persona interessada perquè es va comprovar que durant el 2011 havia efectuat un viatge fora de Catalunya, i que més tard s'ha valorat favorablement la represa de la prestació, si bé hi ha pendent l'adopció de la resolució corresponent.

Un cop valorat aquest assumpte, el Síndic fa les consideracions següents. 

Pel que fa a les incidències sobre la tramesa del xec corresponent al mes de juliol, el Síndic es remet a les observacions que ja va fer en el marc de l'actuació d'ofici 05152/2011, i demana que s'esmeni la situació produïda i que s'abonin les quanties pendents com més aviat millor.

Pel que fa a la suspensió posterior de la prestació, motivada per la sortida de la persona interessada de Catalunya, aquesta persona informa que va fer aquest viatge a causa de la malaltia de la seva mare, la qual cosa va comunicar als serveis socials encarregats del seguiment del seu cas. Va marxar el 2 de setembre de 2011 i va retornar l'11 de setembre de 2011, de manera que la durada del viatge va ser de deu dies. 

Cal tenir en compte que, en regular les obligacions de les persones beneficiàries de la renda mínima d'inserció, la normativa vigent estableix l'obligació de romandre de manera permanent a Catalunya, amb les excepcions fixades per reglament. Entre aquestes excepcions, segons disposa el Decret 384/2011, de 30 d'agost, s'estableix que ?excepcionalment les persones destinatàries es podran absentar fora de Catalunya per un període màxim d'un mes, sempre que sigui prèviament comunicat a l'òrgan que en faci el seguiment?.

En vista de la informació de què es disposa, es pot entendre que el viatge fet pel promotor està inclòs en aquest supòsit excepcional, i per tant cal concloure que no era procedent la suspensió de la prestació.

De conformitat amb això, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que adopti les mesures oportunes perquè es reprengui el pagament de la prestació concedida al promotor sense més dilació; es revisi i es deixi sense efecte la suspensió acordada mitjançant resolució de 21 d'octubre de 2011 i es reconegui el dret a la percepció de la prestació sense interrupció, i es faci l'abonament de les mensualitats endarrerides com més aviat millor.

Tramitació

Data Administració Tràmit

27/10/2011 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
27/12/2011 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
14/02/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
04/05/2012 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
13/07/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
20/07/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
15/01/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
05/07/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
26/07/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Irregularitat
26/07/2013 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Irregularitat
29/07/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat