Resolució
AO-06323/2012 Actuació d'ofici relativa a l'accés al Palau de Justícia de Girona per part dels infants

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Altres
Data d'inici 28/09/2012
Data de l'últim moviment 31/12/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Justícia Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

El Síndic ha rebut una queixa referida a l'accés al Palau de Justícia de Girona per part dels infants. 

En el moment de construcció del nou edifici del Palau de Justícia de Girona es va obrir un accés lateral a l'edifici per tal de diferenciar l'entrada dels ciutadans adults de la dels ciutadans menors d'edat penal que accedien al jutjat o a la fiscalia de menors. Segons sembla, el Departament de Justícia es nega a obrir aquest accés al·legant motius de pressupost, i obliga d'aquesta manera els menors a accedir per la porta prevista per als adults.

Contingut

Segons la informació tramesa pel Departament de Justícia, quan es va construir el nou edifici del Palau de Justícia de Girona s'hi va obrir un accés lateral per tal de diferenciar l'entrada dels ciutadans adults de la dels ciutadans menors d'edat penal que accedien al jutjat o a la fiscalia de menors, accés que roman tancat per motius de manca de pressupost.

En aquest sentit, el Departament de Justícia confirma que el fet que aquest accés estigui tancat no impedeix acomplir l'article 37 de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant, que estableix el deure de separar els infants privats de llibertat dels adults, ni l'article 17 de la Llei orgànica 5/2000, de 12 de gener, reguladora de la responsabilitat penal dels menors, que estableix que els menors han d'estar custodiats en dependències adequades i separades de les que s'utilitzin per als majors d'edat. De fet, també afegeix que aquest accés no estava previst per a ús de menors detinguts o custodiats. 

Alhora, el Departament de Justícia exposa que l'accés dels menors d'edat penal conduïts o custodiats pels Mossos d'Esquadra es fa pel soterrani o garatge, des d'on s'accedeix al circuit específic per als menors, de manera diferenciada i separada del circuit dels adults.

Finalment, el Departament considera que els menors no conduïts pels Mossos d'Esquadra poden adreçar-se tant a les dependències de menors com a les dels altres jutjats, un cop accedeixen a les instal·lacions per l'accés principal, sense que la resta de ciutadans presents puguin identificar el motiu de la visita, de manera que no hi ha cap estigmatització.

Ateses aquestes consideracions, el Síndic recorda al Departament de Justícia la necessitat de protegir els infants, especialment quan són víctimes de maltractaments físics, psíquics o sexuals, davant de processos de victimització secundària. La Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, estableix en l'article 87 el deure de les administracions implicades d'evitar a aquests infants danys psicològics afegits per raó del tracte que se'ls presta, com ara la confrontació visual amb persones imputades, per exemple.

A criteri del Síndic, un accés únic a les instal·lacions del Palau de Justícia de Girona pot contribuir a generar situacions en què infants víctimes de qualsevol forma de maltractament coincideixin en l'espai i en el temps amb persones que presumptament hagin tingut algun tipus de responsabilitat directa o indirecta en aquest tipus de maltractament i que no estiguin detingudes, o amb persones conegudes del mateix infant presents a aquestes instal·lacions per altres motius. 

En aquest sentit un accés independent per a infants al Palau de Justícia pot contribuir a prevenir aquest tipus de coincidències i els processos de victimització secundària que en derivin.

Des d'aquest punt de vista, doncs, el Síndic demana al Departament de Justícia que, d'acord amb el deure de protegir els infants víctimes d'algun tipus de maltractament, o bé obri l'accés independent per a infants o bé, si el manté tancat, estableixi els sistemes necessaris per evitar que aquests infants puguin patir processos de victimització secundària per mitjà de la presa de contacte a l'interior de les instal·lacions amb persones conegudes i implicades.

Tramitació

Data Administració Tràmit

08/10/2012 Secretaria General de Justícia Sol·licitud d'informació a l'Administració
07/11/2012 Departament de Justícia Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
01/02/2013 Departament de Justícia Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
12/02/2013 Departament de Justícia Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/02/2013 Departament de Justícia Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
02/04/2013 Departament de Justícia Resposta a la resolució pendent d'acceptació
09/04/2013 Departament de Justícia Resolució pendent d'acceptació
30/04/2013 Departament de Justícia Resposta a la resolució pendent d'acceptació
06/05/2013 Departament de Justícia Resposta a la resolució pendent d'acceptació
10/05/2013 Departament de Justícia Resolució pendent d'acceptació
23/05/2013 Departament de Justícia Resposta a la resolució pendent d'acceptació
31/05/2013 Departament de Justícia Vulneració
31/12/2013 Departament de Justícia Seguiment finalitzat