Resolució
AO-06324/2012 Actuació d'ofici per estudiar les circumstàncies que van conduir al desallotjament de 39 persones que ocupaven una finca de Barcelona

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 28/09/2012
Data de l'últim moviment 28/01/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Arran d'una queixa presentada per una entitat referent a la situació del col·lectiu de famílies galaicoportugueses que viuen en assentaments distribuïts al Districte de Sant Martí, el Síndic va adreçar a l'Ajuntament de Barcelona una sèrie de suggeriments per tal de poder resoldre els dèficits detectats pel que fa principalment al dret a un habitatge digne d'aquest col·lectiu.

Tot i això, posteriorment l'entitat esmentada es va tornar a adreçar al Síndic per comunicar que en data 27 de setembre de 2012 s'havia produït un desallotjament de 39 persones (entre les quals hi havia 16 menors, la majoria menors de sis anys, i una dona embarassada). Segons la informació proporcionada, aquest desallotjament no havia estat prèviament anunciat ni a les famílies ni a les entitats que treballen amb aquest col·lectiu. 

Atesa aquesta notícia, el Síndic ha decidit obrir una actuació d'ofici per tal d'obtenir informació sobre les circumstàncies que van conduir al desallotjament del dia 27 de setembre i sobre la manera en què s'ha dut a terme.

Contingut

D'acord amb la informació tramesa per l'Ajuntament de Barcelona, el Síndic no observa irregularitat en el procés de desallotjament d'aquestes persones. 

No obstant això, el Síndic va demanar a l'Ajuntament que agilités al màxim la tramitació dels habitatges d'inclusió social que van sol·licitar algunes famílies afectades amb fills menors a càrrec, i que l'informés de les altres vuit famílies afectades per un esfondrament de la nau en què vivien.

En data 8 de gener el Síndic ha rebut un informe en què es dóna resposta a la situació actual de les dues famílies desallotjades que encara no disposen de nova ubicació i de les vuit famílies afectades per l'esfondrament de la nau.

Atesa la informació rebuda, el Síndic entén que s'està fent un seguiment de la situació de les famílies. No obstant això, recorda a l'Ajuntament de nou el deure de facilitar a les famílies un habitatge amb les mínimes condicions de dignitat i salubritat amb accés als serveis bàsics sense perill.

Tramitació

Data Administració Tràmit

04/10/2012 Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports Sol·licitud d'informació a l'Administració
18/11/2012 Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
04/12/2012 Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
04/01/2013 Ajuntament de Barcelona Resolució
17/09/2013 Ajuntament de Barcelona Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
31/10/2013 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
28/01/2014 Ajuntament de Barcelona Seguiment finalitzat

Expedients Relacionats

Q-04216/2010