Resolució
Q-06331/2014 Disconformitat amb la demora en la programació d'una visita amb l'oftalmòleg al centre hospitalari Sant Joan de Déu, de Barcelona

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Problemes de salut i/o discapacitat en l'infant
Data d'inici 18/08/2014
Data de l'últim moviment 02/04/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - Es soluciona el problema, després de la intervenció del Síndic

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la demora en la programació d'una visita amb l'oftalmòleg al centre hospitalari Sant Joan de Déu, de Barcelona, per al seu fill.

Exposa que el 25 de maig de 2014 el pediatra li va fer una derivació per a una visita amb l'oftalmòleg i que el 13 d'agost la promotora va trucar a l'hospital, on la van informar que la visita del seu fill continuava pendent de programació i que no podrien programar-la fins al gener de 2015.

Contingut

El Síndic constata que el temps transcorregut des de la petició de revisió oftalmològica fins a la realització de les proves diagnòstiques serà de més sis mesos. 

En el marc d'altres expedients de queixa similars, el Síndic ja ha suggerit reiterament al Departament de Salut que adopti les mesures organitzatives necessàries a fi de reduir els terminis d'espera previstos per a les proves diagnòstiques i terapèutiques i per a les visites o consultes amb especialistes, i que informi adequadament les persones afectades, també, del temps aproximat en que se'ls podrà atendre, d'acord amb els drets dels pacients a ser informats i a rebre atenció amb agilitat.

Pel que fa a aquest cas concret, el Síndic recorda que els problemes de salut dels infants generen efectes sobre altres esferes de la seva vida, de manera que no es poden abordar només des de l'àmbit mèdic ni han d'estar condicionats a la urgència estrictament mèdica que pugui tenir una problemàtica de salut determinada, perquè aquest plantejament situa en l'eix d'atenció la malaltia, i no pas l'infant. Durant aquest procés, que pot ser més o menys llarg, cal preservar intactes tots els drets de l'infant i condicionar l'atenció que rep a la necessitat de garantir i protegir aquests drets fonamentals. 

En aquest sentit, la persona interessada exposa que els problemes a la vista del seu fill, que persisteixen i dels quals encara no hi ha diagnòstic, afecten la seva escolaritat, i que quan s'hagi valorat la necessitat o no d'un tractament ja haurà transcorregut mig curs escolar. 

En vista d'aquestes consideracions, el Síndic demana al Departament de Salut que agilitzi els terminis d'atenció d'aquest infant, especialment si els problemes que manifesta interfereixen en la seva qualitat de vida i en el seu dret a l'educació.

Tramitació

Data Administració Tràmit

16/09/2014 Servei Català de la Salut SCS Sol·licitud d'informació a l'Administració
04/11/2014 Servei Català de la Salut SCS Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/12/2014 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/12/2014 Departament de Salut Resolució pendent d'acceptació
28/01/2015 Departament de Salut Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
16/03/2015 Departament de Salut Resposta a la resolució pendent d'acceptació
02/04/2015 Departament de Salut Altres formes de finalitzar