Resolució
Q-06344/2011 Queixa relativa a les discrepàncies cadastrals existents en relació amb una finca de Ribes de Freser

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Disciplina urbanística i inspecció
Data d'inici 18/10/2011
Data de l'últim moviment 28/02/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Ribes de Freser Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Consorci Servei de Recaptació Cerdanya-Ripollès Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa exposa les dificultats que té per resoldre les discrepàncies cadastrals existents en relació amb una finca de Ribes de Freser de la qual és cotitular i el perjudici econòmic que li comporta des del punt de vista fiscal, ja que el valor cadastral és incorrecte, entre d'altres, per imputació d'una superfície errònia.

D'acord amb la documentació presentada per la persona interessada, la titularitat de la finca la va obtenir per escriptura de manifestació d'herència. Exposa que la finca va ser inclosa en una unitat d'actuació que s'havia de gestionar mitjançant el sistema de reparcel·lació fruit d'una modificació del Pla d'ordenació urbanístic municipal i se li ha assignat una superfície de 122,51 metres quadrats (que no s'ha pogut determinar si és urbana o no urbanitzable). 

Les dades que consten en la base de dades del Cadastre Immobiliari no coincideixen amb la realitat física de la finca. 

La promotora de la queixa ha presentat nombrosos escrits al Cadastre a fi que es rectifiqui la descripció cadastral de la finca, però no ha obtingut el resultat esperat. Consegüentment, sol·licita que es rectifiquin les liquidacions de l'impost sobre béns immobles (en endavant IBI)i se li retornin els imports satisfets indegudament i que es liquidi l'impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana corresponent a la transmissió de la finca per títol successori amb el valor cadastral correcte.

Contingut

La promotora de la queixa ha presentat nombrosos escrits a l'Ajuntament de Ribes de Freser en què exposava que estava satisfent un import indegut en concepte d'impost de béns immobles de naturalesa urbana i en sol·licitava la devolució.

L'excés d'import en concepte d'IBI es deu al fet que el Cadastre valora com una única finca tot el tros de terreny, que pertany a propietaris diferents. Exposa que ella ha estat subjecte passiu de l'IBI per raó de tota la superfície, no només per la part proporcional que li pertoca com a cotitular de la finca.

L'Ajuntament ha comunicat que, per tal de poder instar la devolució dels imports de l'IBI cal que sigui la propietat qui defineixi la finca i en faci la translació al Cadastre per tal que es pugui identificar l'import correcte.

Així mateix, i atesa la resolució del cadastre de data 16 d'abril de 2012 en què es determinen diferents cotitulars de la finca, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que emeti una liquidació d'IBI per a cada titular, d'acord amb el que estableix l'article 35.6 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària. En cas que les liquidacions de l'IBI anteriors s'hagin efectuat a nom d'un sol subjecte passiu, si hi havia diferents cotitulars i l'Ajuntament en tenia coneixement, el Síndic suggereix al consistori que revisi les liquidacions d'IBI practicades i n'emeti de noves amb el percentatge de propietat que pertoca a cada subjecte passiu.

Tramitació

Data Administració Tràmit

30/01/2012 Consorci Servei de Recaptació Cerdanya-Ripollès Sol·licitud d'informació a l'Administració
30/01/2012 Ajuntament de Ribes de Freser Sol·licitud d'informació a l'Administració
20/02/2012 Ajuntament de Ribes de Freser Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/02/2012 Consorci Servei de Recaptació Cerdanya-Ripollès Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/05/2013 Ajuntament de Ribes de Freser Resolució pendent d'acceptació
10/06/2013 Ajuntament de Ribes de Freser Resposta a la resolució pendent d'acceptació
16/01/2014 Ajuntament de Ribes de Freser Resolució pendent d'acceptació
12/02/2014 Ajuntament de Ribes de Freser Resposta a la resolució pendent d'acceptació
26/02/2014 Ajuntament de Ribes de Freser Irregularitat
27/02/2014 Consorci Servei de Recaptació Cerdanya-Ripollès Irregularitat
28/02/2014 Ajuntament de Ribes de Freser Seguiment finalitzat