Resolució
Q-06376/2014 Disconformitat amb la quota de material i de sortides escolars per al curs escolar 2013/2014 de l'escola Balandrau, de Girona

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Drets i deures dels alumnes
Data d'inici 19/08/2014
Data de l'últim moviment 31/07/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Contingut

El Síndic ha rebut diverses queixes per l'actuació d'aquesta escola en relació amb les quotes que exigeix per al curs escolar 2013/2014.

En relació amb el pagament de quotes de material i d'activitats escolars, el Síndic recorda, amb caràcter general, que: 

1. La Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació (en endavant LEC), estableix que l'educació infantil de segon cicle i l'educació primària són ensenyaments declarats gratuïts (article 5.2) i també que l'escolarització d'alumnes en els ensenyaments obligatoris i en els declarats gratuïts no pot estar condicionada al pagament d'aportacions econòmiques per part de les famílies (article 50.2).

La mateixa LEC, però, reconeix implícitament la possibilitat de cobrar quotes quan estableix el deure del Departament d'Ensenyament d'adoptar un sistema d'ajuts general, en les diverses modalitats, per als llibres de text i altre material escolar en l'ensenyament obligatori (article 6.4), o d'establir ajuts per accedir a les activitats complementàries i als serveis escolars en situacions socials o econòmiques desfavorides (articles 50.3 i 6.3). 

2. A criteri del Síndic, condicionar la participació de l'alumnat a activitats escolars organitzades en horari lectiu en funció del pagament de les quotes de material i de sortides escolars, amb caràcter general, no s'ajusta a norma, atès que vulnera el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats i les garanties de gratuïtat que regeixen la participació a l'educació infantil de segon cicle i a l'educació primària, entre altres ensenyaments. 

3. En cas que s'estableixi un pagament per quotes de material i de sortides escolars, el Síndic no considera adequat que la reclamació del pagament de les quotes per part dels centres es faci directament a través dels alumnes. La relació econòmica que manté l'escola amb la família s'ha de produir a través dels progenitors.

4. A la pràctica hi ha diferències importants entre centres en les quotes que satisfan les famílies. Aquestes diferències en les aportacions econòmiques de les famílies generen diferències en la composició social dels centres i desigualtats en els seus projectes educatius. 

En vista d'aquestes consideracions, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament:

- Que garanteixi la provisió de recursos econòmics i materials suficients a l'escola Balandrau per fer possible la gratuïtat dels ensenyaments. 

- Que, atès el caràcter no obligatori del pagament de quotes relacionades amb el desenvolupament de les activitats lectives del centre, garanteixi la igualtat de tracte a tots els alumnes durant l'horari lectiu, al marge del pagament de quotes per part dels seus progenitors.

- Que eviti que els alumnes siguin partícips de la relació econòmica existent entre escola i família.

- Que estableixi mesures d'accessibilitat econòmica (ajuts o altres) per garantir l'accés en igualtat d'oportunitats dels infants socialment desfavorits a les activitats escolars (per a sortides escolars, per a material escolar, etc.).

- Que informi el Síndic de les quotes de material escolar existents a totes les escoles públiques de Girona ubicades a la zona de l'escola Balandrau.

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/08/2014 Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona Sol·licitud d'informació a l'Administració
07/10/2014 Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/03/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/04/2015 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
18/05/2015 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
28/07/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
31/07/2015 Departament d'Ensenyament No irregularitat
31/07/2015 Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona No irregularitat