Resolució
Q-06400/2011 Queixa per la llista d'espera per a una intervenció quirúrgica a l'Hospital de la Vall d'Hebron

Matèries
Polítiques socials
Salut
Gestió dels recursos sanitaris
Data d'inici 20/10/2011
Data de l'últim moviment 30/04/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la llista d'espera en què es troba el seu marit, des del novembre de 2010, perquè li col·loquin una pròtesi de maluc a l'Hospital de la Vall d'Hebron.

Contingut

El Departament de Salut ha confirmat que la persona interessada va ser inclosa en la llista d'espera el 3 de novembre de 2010 i que el facultatiu responsable ha indicat que no presenta criteris de gravetat per programar la intervenció per davant d'altres pacients amb diagnòstics més greus. Per la seva banda, la promotora de la queixa ha informat que finalment el seu espòs va ser intervingut el 30 de març de 2012 a l'Hospital Clínic.

Davant d'aquesta informació, aquesta institució ha fet les consideracions següents al Departament de Salut:

En primer lloc, la intervenció quirúrgica de què estava pendent la persona interessada es troba entre els processos quirúrgics amb un temps d'espera garantit de sis mesos que es recullen en el Decret 354/2002, de 24 de desembre, pel qual s'estableixen els terminis màxims d'accés a determinats procediments quirúrgics a càrrec del Servei Català de la Salut.

En segon lloc, d'acord amb la informació que es publica en el web del CatSalut, el temps d'espera per aquest tipus d'intervenció a l'Hospital de la Vall d'Hebron el desembre de 2011 era de 5,33 mesos. Tot i això la persona interessada va superar amb escreix aquest termini i ha estat més de catorze mesos en la llista d'espera d'aquest centre i, finalment, ha estat intervinguda en un altre centre.

En tercer lloc, pel que fa als motius pels quals encara no s'havia programat la seva intervenció, el Síndic recorda que, tot i que és obvi que s'han de prioritzar les intervencions quirúrgiques més urgents, això no pot ser emprat per justificar que se superi el temps màxim de garantia determinat en la norma. Així doncs, la intervenció quirúrgica amb temps d'espera garantit s'ha de fer dins del termini establert.

Per tot això, el Síndic constata que en aquest cas no s'ha respectat el temps d'espera màxim garantit pel decret esmentat més amunt, per la qual cosa recorda al Departament de Salut el compromís legal respecte del dret a ser intervingut dins d'un termini màxim des de la inclusió del pacient en la llista d'espera i, en general, respecte d'allò que conté el Decret 354/2002.

Tramitació

Data Administració Tràmit

03/11/2011 Institut Català de la Salut Sol·licitud d'informació a l'Administració
18/01/2012 Institut Català de la Salut Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/02/2012 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
24/04/2012 Departament de Salut Resolució
30/04/2012 Departament de Salut Seguiment finalitzat