Resolució
Q-06423/2012 Disconformitat amb el copagament del servei de residència assistida per a gent gran

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Gent gran
Data d'inici 03/10/2012
Data de l'últim moviment 20/12/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'import que ha de pagar mensualment la seva mare com a copagament del servei de residència assistida per a gent gran que li ha estat concedida en virtut de la seva situació de dependència. 

Exposa que en data 22 de novembre de 2011 es va emetre una resolució del Programa individual d'atenció (en endavant PIA) mitjançant la qual es concedia a la seva mare el servei de residència assistida per a gent gran de caràcter temporal o permanent amb data d'efectes 28 de juny de 2011 i amb una aportació de l'usuari de 1025,75 euros.

En data de 31 de maig de 2012, va sol·licitar la revisió econòmica de l'aportació de l'usuari, atès que la quantitat superava el nivell d'ingressos percebuts per la persona dependent.

En data de 14 de juny de 2012 es va emetre una segona resolució PIA mitjançant la qual es concedia el servei de residència assistida per a gent gran de caràcter temporal o permanent amb data d'efectes 5 de juny de 2012 però amb una aportació de l'usuari de 760,16 euros.

La promotora manifesta que tot i que ha reclamat a la residència en diverses ocasions la devolució de l'import equivalent a la diferència entre la quantia cobrada en virtut de la resolució del 28 de juny de 2011 i la quantia establerta a la resolució de data 14 de juny de 2012, encara no ha rebut cap resposta.

Contingut

Un cop analitzada tota la documentació de què es disposa, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que estudiï la possibilitat de revisar la resolució emesa el 22 de novembre de 2011 en què es reconeix a la mare de la promotora el servei de residència assistida per a gent gran de caràcter temporal o permanent amb data d'efectes 28 de juny de 2011 i amb una aportació de l'usuari de 1025,75 euros, a fi d'ajustar aquesta quantitat a la quantitat que derivi d'aplicar al càlcul econòmic les dades econòmiques de la persona interessada actualitzades a l'Agència Tributària al moment d'elaborar la calculadora PIA (20 d'octubre de 2011).

Concretament, el Síndic suggereix que es revisi l'aportació de la persona interessada al servei de residència assistida per a gent gran de caràcter temporal o permanent, des del 28 de juny de 2011 i fins la data d'efectes de la resolució PIA de 14 de juny de 2012, fent el càlcul de la seva capacitat econòmica segons les seves dades fiscals actualitzades d'acord amb la declaració de la renda de l'any 2010.

El Síndic també demana al Departament que, un cop feta la revisió, determini el procediment adequat per retornar, si escau, la quantia pagada de més per la persona interessada durant aquest període com a aportació al servei de residència assistida per a gent gran de caràcter temporal o permanent. 

L'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials ha assenyalat que a l'expedient de la persona interessada no consta que hagi presentat cap reclamació a la residència. En relació amb aquest assumpte, el Síndic suggereix al Departament que esbrini si la residència assistida i centre de dia del Bon Pastor va rebre les consultes o reclamacions a què fa referència la promotora de la queixa, si aquestes consten en l'expedient de la persona interessada a la residència o al llibre de reclamacions corresponent, i quin tràmit se'ls va donar des del centre. 

Posteriorment, el Departament de Benestar Social i Família ha informat que es va iniciar un procés de revisió de l'expedient de dependència de la persona interessada que va concloure amb l'expedició d'una nova resolució PIA, de data 5 de novembre de 2013, mitjançant la qual es va decidir modificar el servei de residència assistida per a gent gran de caràcter temporal o permanent, amb efectes del 28 de juny de 2011 fins al 31 de desembre de 2011, amb una aportació de l'usuari de 738,18 euros.

La promotora també ha informat que recentment la seva mare va rebre l'ingrés corresponent a les quanties que se li havien cobrat de més durant el període assenyalat.

En vista d'això, el Síndic entén que el Departament ha acceptat la seva resolució i que ha corregit la seva actuació en el sentit que es demanava, per la qual cosa dóna per finalitzada la seva intervenció en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

16/01/2013 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/03/2013 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/04/2013 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
29/05/2013 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
06/08/2013 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
28/11/2013 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
11/12/2013 Departament de Benestar Social i Família Irregularitat
12/12/2013 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat
20/12/2013 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Irregularitat