Resolució
Q-06442/2014 Disconformitat amb la informació errònia facilitada per l'Ajuntament de Manresa en relació amb l'exempció de la liquidació de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 22/08/2014
Data de l'últim moviment 19/02/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Manresa Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la liquidació de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica (en endavant IVTM) que ha hagut de satisfer enguany malgrat que des del 2003 gaudia de l'exempció prevista per als vehicles matriculats a nom de persones amb discapacitat i destinats al seu ús exclusiu.

Exposa que té reconeguda per l'Institut Nacional de la Seguretat Social (en endavant INSS) la incapacitat permanent total per treballar des del 8 de juliol de 2003, i que l'Ajuntament de Manresa l'havia reconegut des d'aleshores com a beneficiari de l'exempció establerta en favor de les persones amb discapacitat.

Tot i això, l'agost de 2013 l'Ajuntament li va comunicar que havia de presentar de nou la documentació acreditativa de la seva situació per revisar si es complien els requisits establerts per la normativa per a la concessió d'aquell benefici fiscal. Arran d'això, ha hagut d'abonar la quota de l'impost corresponent a 2014.

Contingut

El Síndic posa de manifest que el promotor no va presentar la documentació que li demanava l'Ajuntament perquè no complia els requisits d'acord amb la nova redacció de l'Ordenança en relació amb la documentació acreditativa del grau de discapacitat, ja que tenia reconeguda una incapacitat per l'INSS però no havia aconseguit un reconeixement del 33% per part de l'òrgan competent de la Generalitat de Catalunya, l'ICASS.

L'aprovació del Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, que aprova el Text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat, va comportar l'entrada en vigor d'un nou règim d'acreditació de la situació de discapacitat, en considerar els pensionistes de la Seguretat Social amb una incapacitat permanent en grau de total, entre d'altres, persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 per cent a tots els efectes. En conseqüència, des de l'entrada en vigor d'aquest Reial decret legislatiu, en data 4 de desembre de 2013, a efectes de l'IVTM la situació de discapacitat es pot acreditar aportant la resolució d'incapacitat de l'INSS.

No obstant el nou règim jurídic, aquest no va tenir el corresponent reflex en l'escrit que l'Ajuntament va adreçar al promotor per informar-lo de la documentació que li calia aportar per acreditar la seva situació de discapacitat. El Síndic considera, doncs, que l'Administració hauria d'haver esmenat el seu escrit i informat els subjectes passius de l'existència de nova documentació acreditativa en la qual podien basar la seva sol·licitud de benefici fiscal. En aquest cas, el promotor hauria tingut la possibilitat de presentar la sol·licitud de l'aplicació de l'exempció i gaudir-ne, ja que complia els requisits establerts pel nou marc legal. 

D'acord amb això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Manresa que valori la possibilitat d'aplicar l'exempció de l'IVTM al promotor per a l'exercici de 2014, tenint en compte que compleix els requisits legalment establerts.

Tramitació

Data Administració Tràmit

15/10/2014 Ajuntament de Manresa Sol·licitud d'informació a l'Administració
07/11/2014 Ajuntament de Manresa Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/12/2014 Ajuntament de Manresa Resolució pendent d'acceptació
02/02/2015 Ajuntament de Manresa Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
03/02/2015 Ajuntament de Manresa Resposta a la resolució pendent d'acceptació
19/02/2015 Ajuntament de Manresa No irregularitat